Деца с тежка форма на епилепсия ще имат на разположение ново лекарство извлечено от растението канабис.

Лекарството не съдържа психоактивната съставка, която търсят повечето консуматори на билката (Δ9-THC - тетрахидроканабинол), а се основава на непсихоактивния фитоканабиноид канабидиол (CBD). Редица научни изследвания и пациентски проучвания свързани с активната съставка показаха обещаващи резултати в последните няколко години, за да се стигне дотам GW Pharmaceuticals да разработят медицински продукт основан на канабидиола, наречен Epidiolex.

Ранните проучвания в САЩ показват, че лечението с CBD може да намали честотата и тежестта на пристъпите при деца с тежки форми на епилепсия.

„Резултатите от нашето отворено клинично изпитване на Epidiolex при деца със синдрома на Драве са много обнадеждаващи и ние сме развълнувани да започнем това важно плацебо-контролирано клинично проучване,“ заяви д-р Орин Девинкси, професор по неврология, неврохирургия и психиатрия в медицинския отдел на Университета в Ню Йорк и главен изследовател на проучването.

„Като един от най-големите центрове за епилепсия в страната, нашата цел винаги е била да се намерят нови и иновативни начини за третиране на заболяването и лечението на деца с различни форми на епилепсия,“ казва д-р Ангус Вилфонг, невролог в детска болница в Тексас. „Първоначалните проучвания на Epidiolex показаха обещаващи данни за ефикасността при деца с резистентна форма на епилепсия и ние сме доволни, че имаме възможността да си сътрудничим с GW Pharmaceuticals в първите в света опити с тази група от пациенти страдащи от тази рядка и тежка форма на болестта,“ допълни той.

„За нас е удоволствие да напреднем Epidiolex в пилотен етап на клинично развитие… С нетърпение очакваме да заработим с водещи педиатрични центрове за епилепсия в САЩ, за да напреднем тази клинична програма възможно най-скоро,“ заяви Джъстин Гоувър - главен изпълнителен директор на GW Pharmaceuticals.

За допълнителна информация относно клиничните изпитания: medicaldirector@gwpharm.com

Нови медицински проучвания на този тип терапия за първи път се проведоха и във Великобритания. Пациенти, на този етап биват приети за лечение в центъра за епилепсия Muir Maxwell в единбургския университет, който се намира в Royal Hospital за болни деца в Единбург, и медицински център Great Ormond Street.

Други две медицински учреждения в Глазгоу и Ливърпул също участват в проучванията. Налице са допълнителни центрове в САЩ, Франция и Полша.

Първоначалният фокус на проучванията във Великобритания ще бъде върху деца със синдрома на Драве, рядка, но сериозна форма на епилепсия, която трудно се лекува. Някои деца ще получат лечението, докато други ще приемат плацебо.

В по-нататъшен етап, изследователите ще проучат също ефектите на лекарството върху деца със синдрома на Ленокс-Гасто. Само децата, чиито пристъпи не могат да се контролират от съществуващите медикаменти ще вземат участие в процеса.

Синдрома на Драве обикновено се проявява през първата година от живота на децата. Причинява пристъпи, които са продължителни, понякога продължаващи повече от пет минути. Възможно е да се развият и други видове пристъпи, а това оказва значително влияние върху развитието на детето и може да се окаже фатално в някои случаи.

Д-р Ричард Чин, директор на център за епилепсия Muir Maxwell, заяви: „Много деца с тежки форми на епилепсия не реагират на лекарствата, които в момента са налични… Имаме нужда от нови средства за лечение на тези състояния, така че да можем да върнем качеството на живот на тези деца и техните семейства.“