Олиото от конопено семе, произведено от пресованене на семената от конопеното растение, е наречено идеалната храна от природата, благодарение на балансираната концентрация на омега мастни киселини. Конопът е бил консумиран в световен мащаб, тъй като е една от първите култивирани и консумирани култури. Налице е погрешно схващане, че конопа съдържа единствено Тетрахидроканабинол (ТХК), основната психоактивна съставка в неоплодените женски съцветия на конопените растения. Излишно е да се казва, че това е лъжа. Въпреки, че е относително ново в Западното полукълбо (няколко стотин години), маслото от конопено семе сега е широко разпространено и достъпно в доста здравословни магазини.

Балансът е ключов

Семената на растението коноп съдържат някои от най-балансираните и най-богатите източници на масла на планетата. Идеалното съотношение 3:1 на Омега-6 към Омега-3 се препоръчва от Световната здравна организация за оптимално използване. Основните мастни киселини в тези масла са от голямо значение за възстановяване на здравето и имунната функция. Семената от конопено олио съдържат 80% незаменими мастни киселини. Тази концентрация не се среща в директен продукт от нито едно друго маслодайно растение!

Бъдете сигурни, че получавате вашите ежедневни ЕМК

Изключителните концентрации в конопеното олио на ЕМК (есенциални мастни киселини) са това, което го правят толкова специално. В концепцията, това олио може да осигури всички потребности на човешкото тяло. Основните мастни киселини са омега-мазнини, които не могат да бъдат произведени от тялото и трябва да бъдат погълнати. Те са известни с тяхната роля в предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, рак, артрит и много други.

Седемкратният Нобелов лауреат, д-р Йохана Будвиг, пионер на EMK изследванията, съобщи успех при лечение на сърдечни проблеми, артрит, рак и други общи заболявания с масивни дози от EMK.

Основните мастни киселини са необходими за функционирането и развитието на мозъка и нервната система и производството на здрави клетъчни мембрани. Те също така предоставят косата и кожата с необходимите хранителни вещества и помагат в различни други функции на организма.

Една алтернатива на рибеното масло

Рибеното масло, като добавка е чудесен източник на есенциални мастни киселини, особено Омега-3 мастни киселини и затова то е толкова популярно. Въпреки това, за тези, които са вегетарианци, то не е опция. Има и опасения, че някои източници на рибено масло са замърсени с живак и други токсини. Семена от конопено масло, което съдържа Омега-3, 6 и 9, е чудесна алтернатива, която ще осигури същите ползи като рибеното масло без опасност от поглъщане на токсините.

Олио от конопено семе за косата, кожата и ноктите

Косата, кожата и ноктите са образувани от една и съща линия на кожни клетки, така че не е изненадващо, че хората, които използват конопено масло докладват по-дебела и по-лъскава коса, мека кожа и силни нокти. Конопеното масло е почти идентично с нашите собствени липиди и е в състояние да проникне в нашите клетки и създаде смазка на тяхните повърхности. То се използва за подхранване не само на суха кожа, но и на петна и лезии. Може да се използва за детоксикация на кожата и дори подобрява цвета на кожата. Можете спокойно да използвате масло от коноп като овлажнител за кожа, без да се тревожите за често срещаното запушване на порите.

Екзема

От много възможни приложения на конопено масло, като пряко лечение, ефикасността му за лечение на екзема е един от най-обещаващите. Изследователите, ръководени от д-р Дж. Калауей в Катедрата по фармацевтична химия и клинично хранене в Университета в Куопио, Финландия, проучили ползите от конопено масло върху пациенти с атопичен дерматит (екзема) и отчитат следните резултати: "Видяхме забележително намаляване на сухотата, сърбежа и цялостното подобрение на симптомите."

Специални свойства на конопеното олио:

- Единственото маслодайно растение, чийто продукт съдържа Витамин Д, който е нужен за калциевата абсорбация на организма ни.
- Съдържа витамин Е в големи количества.
- Отстранява предменструалния стрес.
- Има несравними противовъзпалителни свойства.
- Е естествен слънцезащитен крем.

Уникалност

Конопените продукти са истински суперхрани. Когато говори за конопено олио, д-р Калауей също отбеляза, "Ще трябва да заключим, че това е може би най-здравословното олио на пазара."