Да знаеш и да не действаш, е да не знаеш.“

 

Марин Калчев е престъпник. Неговото престъплене се състои в това, че хладнокръвно и преднамерено е засадил две конопени семена.

Историята започва от далече. През 2002 г. при Марин е поставена диагнозата Множествена склероза (МС), коварно невродегенаративно заболяване с автоимунен характер. Последващата инвалидизация от ТЕЛК е 80%. Липсата на универсална терапия за симптоматиката и развитието на сковаващото заболяване, високият професионализъм на НЗОК и българската действителност не спират Марин да опитва лечение с редица медицински препарати, един от които в експериментална програма. Действието на препаратите обаче често се свежда единствено до тежките им странични ефекти, като нито един от тях не успява да донесе дори облекчение на симптоматиката.

Някъде преди пет години Марин се срещнал с конопа. Това се случило между приятели и първоначално нямало никакво отношение към заболяването му, до момента в който Марин започнал да забелязва, как конопът влияе върху спастичността и мускулната умора, предизвиквани от МС. Информацията за множеството медицински изследвания, налична в интернет, наравно с безбройните коментари от пациенти във форумите, превърнала Марин Калчев в нов човек. И последното не е единствено форма на речта, през 2010 г. ТЕЛК отчита значително подобрение във физическия статус на пациента и постановява инвалидизация от 50%. Неработещите, регистрирани медицински продукти, струващи на данъкоплатците и НЗОК хиляди левове на месец се оказали незадоволителни в действието си. Конопът връща Бай Марин към живот с по-малко схващания, тремори, болка и обездвижване, живот пълен с надежда.

Повече от пет години Марин Калчев си купува трева от улицата и накрая решава да сложи край на този цирк. Отказва да дава безбожни пари за стръкче, което всеки може да отгледа в дома си- било като билка, било като техническа култура. Единственият проблем е познат на повечето от вас...
„Да наруша ли закона?“, „ Да се лиша ли от „дяволската билка“, която носи изцерението?“

Пропорците на битката са библейски, полето е човешката душа, а изборът изглежда ясен.

Бай Марин се прежалил и хладнокръвно, с умисъл засял две семена. После дошли от БОП по сигнал, прокуратура, съд. Последното обаче е най-доброто нещо, което можеше да се случи до момента за каузата на медицинския коноп в България, защото съдът е длъжен да се конфронтира с медицинските факти и юридическата реалност у нас.

На заседанието на трети Наказателен състав насрчено за 26.03.2014 г. в РС- гр. Ловеч трябва да бъде представена тройна съдебно-медицинска експертиза, която да направи истината достояние на уважавания Български съд. Истината, че конопът лекува, забраната убива, а стотици български пациенти и техните близки ежедневно правят избора да станат престъпници, за да запазят сила и надежда за РЕСТАРТ.


Чл. 3. (1) Лекарствен продукт е всяко вещество или комбинация от вещества, които: 
1. са предназначени за лечение или профилактика при заболявания у хора, или 
2. се прилагат с цел възстановяване, коригиране или променяне на физиологични функции на човека чрез фармакологично, метаболитно или имунологично действие или се използват за диагностициране. 
(2) Вещество е всяка материя, чийто произход може да бъде: 
1. човешки (човешка кръв, човешки кръвни продукти и други); 
2. животински (микроорганизми, животински органи, екстракти, секрети, токсини, кръвни продукти и други); 
3. растителен (микроорганизми, растения, части от растения, растителни екстракти, секрети и други);
4. химически (елементи, природни химични материали, синтетични или полусинтетични вещества и други). 

Закон 
за лекарствените продукти в хуманната медицина 

Коноп.бг ще Ви държи информирани относно развитието на делото в гр. Ловеч.
ОЧАКВАЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ!!!