Английската дума “vape”, актът на вдишването и издишването на изпарения от електронни цигари и изпарители, е обявена за „дума на годината“ от английския речник Оксфорд.

Терминът победи редица нови фрази, които са влезли в английския речник от началото на тази година, в това число “bae” термин, вкоренен в американския жаргонен език от хип-хоп културата, и “slacktivism” - социалните интернет кампании като предизвикателството с ледената кофа вода.

Дума се избира всяка година, „която да отрази духа, настроението и заниманията по време на изминалото дванадесетомесечие и се определя като дума от културно значение с траен потенциал.“

„Липсваше дума, която да опише тази дейност, различна от „пушене.“

Избраните думи често имат значително културно и обществено значение, като отразяват променящата се природа на човешкото общество. Все по-голяма част от избраните от Оксфорд думи на годината отразяват напредъка в технологиите и интернет културата, но не липсват и предишни победители на забавни думи като “selfie” например.

Победата за изпарителите също така отбелязва, нарастващата популярност към тях. Устройствата първоначално са били предназначени като медицински средства, използвани за да помогнат на пушачите да отбият вредния си навик, но тяхната популярност нараства след като отказващите цигари просто заменят единия си навик с друг.

Изпаряване с Vaponic

Изпаряването е считано за един от най-благотворните начини на приемане на канабис с медицинско предназначение, тъй като температурата, която се развива по време на изпаряването позволява инхалирането на повече полезни съставки на растението – канабиноиди, които по принцип изгарят при пушенето (изключение прави тетрахидроканабинол, психоактивната съставка на конопа).

С нарастващите научни открития, които откриват терапевтичен потенциал и в по-малко популярните канабиноиди (като канабидиол, канабигерол и канабинол), изпаряването се оказва далеч по-добрата алтернатива пред пушенето на канабис за постигане на терапевтичен ефект. Това го потвърждават докторите, запознати с лечебните свойства на конопа, а в Канада дори се позволява на пациентите да изпаряват своя канабис в стаите на болницата CHUS в Квебек.

Приемането на канабис чрез изпаряване е от широко обществено значение именно, защото се отдава значение на съставките в растението и много хора разбират за терапевтичния потенциал на конопа чрез наблюдаване и пробване акта на изпаряване. Ако не се поставяха конопени масла и цветя от билката в изпарителите, вероятно дума на годината щеше да е друга.