Още научни открития подкрепят тезата, че конопът може да донесе облекчение на хора, които страдат от остри, хронични главоболия.

Изследователи от Италианския национален институт - Мондино, са открили ранни доказателства, че съставките открити в конопа могат да облекчат болките при мигренни атаки.

Изследването е публикувано на 17-ти март в Журнала по главоболия и болки. В него, модели с плъхове са били администрирани със синтетичен канабиноид и резултатите са били еднозначни - при прием, плъховете са изпитали значително по-малко болка, при експериментно причинена мигрена.

"Тези открития предполагат, че манипулацията на CB2 рецепторите може да представлява потенциална терапевтична вратичка, за лечението на мигрена." казва доктор Кристина Тасорели, завеждаща изследването.

Лечението, използвано в изследването е химикал наречен АМ1241, който специфично се насочва към CB2 рецепторите - едни от двата вида открити в човешкото тяло (другите са CB1). Канабиноидите в конопа взаймодействат с тези рецептори, дори тетрахидроканабинол (ТХК) активира двата едновремменно.

Според доктор Тасорели и нейните колеги, предишни изследвания показват как и двата вида рецептори CB1 и CB2 имат болко успокоителни ефекти.

"Точно така, вече е ясно демонстрирано, че CB1 рецепторите са замесени в модулирането на сигнали за болка... Освен това CB2 рецепторите се оказва, че допринасят за аналгестичния ефект, при възпалителни и ноцицептивни болки." пише тя.

Важното в случая е, че CB2 рецепторите не предизвикват психоактивен ефект. Тази липса автоматично ги прави по-доброто решение за лечение на болки.

Друго важно нещо, което изследването подчертава е, че при хората които страдат от мигрена, може да съществува липса на канабиноиди в тялото.

Според доктор Симон Акерман от Калифорнийския Университет, който публикува изследване през 2013 г., засягащо ролята на канабиноидите при мигрена, натурално срещащите се канабиноиди могат да имат значително влияние в мозъчните механизми за модулация на болки.

Въпреки, че вече има не едно изследване по темата "коноп и мигрена" и много хора споделят положителните ефекти, екипът от Италия подчертава, че са нужни лабораторни тестове върху хора, за да може всичко да е 100% ясно.

Но, как да се случи това, при положение, че законът ограничава науката!?