За първи път законодателно тяло в Пенсилвания позволява официално публично изслушване на тема медицински канабис. Публичната дискусия е подкрепена от 96% от медицинското общество в този щат (според проучване на New England Journal of Medicine).

Законопроект 1182 на Сената предвижда медицинската употреба на канабисa, за да се помогне на хора като 10-годишната Хана Палас, която също е трябвало да присъства на това изслушване, но епилептичен пристъп, един от стотиците, които има на ден, настъпил мигове преди заседанието, не е позволил нейното присъствие в залата. За жалост пристъпът ѝ е т.н. апоплектичен удар и детето, заедно с майка си, която трябва също да даде показания в залата, се налага да отидат спешно в болница.

Един политик, който също е трябвало да присъства на това изслушване е губернаторът Том Корбет, който все се заканва да наложи вето на всяко едно подобно законодателство. Жертвите на епилепсия, рак, астма, глаукома и много други заболявания, не изглежда да са били сред главните му приоритети по време на това историческо изслушване, първо в историята на щата Пенсилвания.

Двадесет щати позволяват на болните да бъдат третирани с вещества, извлечени от канабис или чрез самото растение, което е било докладвано да работи много по-добре, отколкото други федерално одобрени фармацевтични продукти. Подобна съпротива обикновено се среща и в другите югоизточни щати, които са известни със своя социален консерватизъм. В това число са щатите от т.н. Bible Belt, с население по-често ходещо на църква от генералното на САЩ. Защо не искат тези, ходещи на църква хора, болните да се лекуват си остава също толкова голяма мистерия, колкото и нежеланието на правителството да позволи това лечение.

Сенатор Дейлин Лийч, въвежда предложения за законодателство, което да позволи медицинския канабис от началото на 2009 г., но законодателните босове, особено републиканците не са ги допускали до стигнат до комисия – досега.

Заседанието е монументално, особено в своя освежаващ двупартиен вкус. Законодателното предложение на Лийч сега има и други главни спонсори, уважавания и влиятелен републиканец, сенатор Майк Фолмър, също така, председателят на Комитета по закона и правосъдието, сенатор Чарлз Макилхини младши, са откровено състрадателни по време на изслушването.

Майката на Хана, не успява да представи своите показания, когато съдебното заседание започва, но изявлението ѝ въпреки това е прочетено в залата. „Тя [Хана] вече не се усмихва, не се смее, не се храни и не се радва на живота,“ казва тя. „Силите на дъщеря ми бързо я напускат.“ Подобни случаи с епилептици, в това число и деца, и други отбелязват, че ефективно се лекуват с канабис, докато други лекарства на практика не помагат.

Друга майка Дийна Кени от Витлеем, дава убедителна реч за това, как децата страдат заради отричането на канабиса като форма на лечение.

Загрижената майка разказва за сина си Крис, на 17 години, който има „неконтролируеми пристъпи,“ причинени от мозъчни тумори. Тя споделя, че федерално одобрените лекарства, достъпни за сина ѝ нанасят ужасяващи странични ефекти, включително и причиняващи ужасяващо насилие. Кени споделя всичко това с каската пред нея, която на Крис се налага да носи вкъщи, за да не наранява себе си.

Дийна Кени отбелязва, че марихуаната е „вездесъща“, и „законите не са направили почти нищо, за да спрат да попада тя в неподходящи ръце, а по-скоро [законът] не позволява да попадне [билкатав правилните ръце, каквито са нашите.“

Губернаторът Корбет отдавна игнорира засегнатите и заплахите да не подкрепи подобен законопроект все повече се превръщат в неоснователни. „Той не беше там. Дълго време ни игнорира“, казва тя. „Отказва да се срещне с нас.“

Друг Сенатор Тони Уилиямс от Филаделфия е отишъл на заседанията в опозиция на законопроекта, но излизайки от там го е подкрепил.

Лийч казва за Сенатор Уилиямс, че бил толкова развълнуван от свидетелските показания, че се решил да подпише като съвносител на законопроекта. Това се случва след като той вижда апоплектичния удар на Хана от Бътлър Каунти в началото на заседанието. „Тежка гледка е“, казва той, добавяйки, че никога досега не бил виждал подобно нещо.

В крайна сметка губернаторът Том Корбет е длъжен да каже на родителите защо му липсва смелост да отрази нуждите на хората, чиито страдания могат да бъдат улеснени, единствено ако той подпише SB 1182.