Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова да се узакони консумацията на канабис с лечебна цел и обяви, че в края на месеца ще се организира консултация с избирателите по този въпрос, предаде Франс прес.

"На територията на страната ни това е напълно незаконно, но светът се променя и ние трябва да си направим изводите и да внесем промени в обществения си договор", се казва в публикувано днес изявление на Зеленски.

"По първоначални оценки най-малко 2 милиона украинци имат нужда" от канабис с лечебна цел, "ако ни е грижа за качеството на живота им", се казва в изявлението.

Тази седмица Зеленски обяви, че в деня на местните избори 25 октомври на избирателите ще се зададат пет въпроса по обществени теми. Освен узаконяването на канабиса с лечебна цел, те ще касаят намаляването на броя на депутатите, създаването на свободна търговска зона в източната част на страната и въвеждането на наказание доживотен затвор за корупция.

Президентството уточни, че тази консултация няма да има "преки юридически последствия", но ще позволи на всеки гражданин да даде мнение по важни теми.