Фармацевтична компания базирана в Англия обяви, че ще започне клинични тестове, с лекарство базирано на канабиноиди (ТХК и КБД) открити в растението канабис, върху хора.

Съставките тетрахидроканабинол и канабидиол притежават ДОКАЗАНИ АНТИ-РАКОВИ свойства в множество предклинични изследвания и от хора, които лично са успели да спасят живота си използвайки канабис, след като не са получили облекчение от фармацевтичните лекарства или са били диагностицирани с няколко месеца живот.

Въпреки, че вече свойствата на канабиноидите не са тайна за никой интересуващ се от света, който го заобикаля, това е изследване, което ще използва реални пациенти, а не животински модели, за да проследи анти-раковите възможности на растението.

Английската фармацевтична компания е спонсорирала множество пре-клинични изследвания разглеждащи анти-раковите свойства на канабиноидите, но за първи път те ще изследват тези ефекти върху хора, каза директора за изследване и развитие д-р Стивън Райт:

"Ние сме много развълнувани, че ще пренесем тези съставки в по-нататъшни човешки изследвания и ще разгледаме потенциала на канабиноидите като ново анти-раково лечение. Това е първото изследване на нашата компания, което ще разгледа в клинична среда потенциалната способност на канабиноидите да инхибират туморния растеж."

Тези тестове ще са първите, които официално ще докажат, че използването на канабиноидите открити в растението канабис е безопасно. В последствие освен безопастността ще бъде доказана и ползата от тях, да повторим пак - върху хора.

Но англичаните не са единствените, които ще изследват ефекта на растението върху хора - в САЩ се очаква съвсем скоро да се стартират множество изследвания в различни сфери на канабиноидната наука.

Фармацевтичният продукт Sativex е разрешен за употреба в над 20 страни за лечение на множествена склероза и облекчаване на болки причинени от лечение на рак.

Докато Sativex е най-известният продукт на английската фирма, тя разполага с много други лекарства базирани на канабиноиди, включително дрога използвана за епилепсия.

Epidiolex, който съдържа над 98% канабидиол, скоро започна клинични тестове в САЩ и Англия като средство за терапия на педиатрична епилепсия.

Още по темата:
1. Канабиноиди и техните свойства
2. Пациент болен от рак излекуван с екстракт от коноп
3. Как работи конопеното олио, за да унищожи раковите клетки