Конопените растения могат да бъдат мъжки, женски и понякога хермафродити. Мъжките растения произвеждат цветен прашец, който опрашва женските, след което те образуват семена. Ако женското растение не е опрашено (ако наоколо няма мъжки конопени растения, които произвеждат прашец), цветовете на растението продължават да се развиват и да произвеждат Тетрахидроканабинол (ТХК). Неопрашените женски растения се наричат сенсимилиа (без семки). Обикновенно 30 до 50% от конопените растения са мъжки.


Мъжки Конопени Растения

Тези растения са често, но не винаги, със здрави стъбла, спорадично разклоняване и малко листа. Мъжките растения обиковенно се отстраняват, (освен ако не се оставят да размножават) след като им е определен пола, но преди да разпръснат цветният прашец. Когато се остраняват и се намират близо до женски растения, се реже растението в основата, без да се разлаща при премахването му, за да се предотврати всякакво инцидентно опрашване.

Когато мъжко растение достигне ниво на полова зрялост, на крайчетата на клонките, където трябва да се образуват цветове, се образуват подобни на цветовете малки топченца, които нямат бели власинки. Растенията коноп растящи на открито ще започнат да произвеждат техните цветя и цветен прашец някъде по средата на Юли, за видове климатизирани към средно-топъл климат.

Разновидностите растения растящи на по-южен (близо до екватора) климат, може да не почнат да произвеждат прашец до средата на септември. Тази разлика зависи от цикъла на растеж на цветовете на сорта коноп. Някои растения започват да образуват цветове по-рано от други, така че точното време в което трябва да се отстранят мъжките зависи от сорта марихуана.

Ако се използват различни видове семки, може да се наложи да се обръща внимание веднъж на седмица от 21 юли до 15 септември. Много важно е да се идентифицират мъжките растения, колкото се може по-бързо, за да се предотврати опрашване и да се гарантира хубава реколта. Ако няма успех в забелязването на мъжките растения докато те произвеждат цветен прашец, градината може да се окаже с много конопени семена и много малко хубав цвят (глави).

Женски Конопени Растения

Този пол растения нямат малки топченца, но за сметка на това имат много малки бели власинки. Конопът в умерен климат започва да покачва пола си до края на Юли (края на януари ако се намирате в южната полу-сфера) и в различни дати според сорта.

В отсъствието на цветен прашец, цветовете (главите) на женските растения стават нежни и сладки за пушене. Много е важно да се отстранят мъжките растения, ако искате да имате добра реколта.

В началните стадии на растеж, мъжките растения, в сравнение с женските, имат доста различна структура, но характерните израстъци известни като примордиа, може да се използват, за да се разбере пола на растението. Те ще се появят от страната на третото или четвъртото междувъзлия в главното стебло.

Лесно е да се разбере дали растенията са женски, ако забележите характерните пловдници във формата на английската буква V. Мъжките на открито ще се разкрият някъде три седмици преди женските, отглежданите на закрито растения ще имат интервал от една седмица до десет дни за определяне на пола според сорта.

Чували сме древни легенди, че природните условия, възрастта на семките, добавените химикали и лунните фази могат да окажат влияние върху сексуалната диференциация на марихуаната. Затова може да си водите записки от обща култура, но хубав наръчник или търсене в интернет ще ви свърши по-добра работа.

Хермафродити

Растенията коноп, които са хермафродити са от един и същи пол, които развиват половите органи на мъжките и женските растения. Най-често хермафродитите образуват листа само с тичинки, макар че и обратното също е вярно.

Мъжките хермафродити не са ни толкова добре познати, понеже повечето производители не дават на мъжките им растения да се развият, за разлика от женските.

Хермафродитните растения не са особенно желани. Първо те изпускат цветен прашец и развалят чистите женски растения, себе си включително. Второ, семките получени от хермафродитните растения са безполезни понеже са склонни да прехвърлят тенденцията на тяхното потомство.