Шестгодишно момиче от Чарлстън, Южна Каролина, която страда от тежка форма на епилепсия, взе първата си доза екстракт от канабис преди почти една седмица, след като майка ѝ, след дълга борба, променя законите за медицинския коноп в щата.

Джил Суинг казва за дъщеря си Мери Луиз, че страда от епилепсия откакто е на десет месеца, а пристъпите ѝ са между 30 и 60 на час.

„Ние просто чувствахме, че няма какво друго да направим, което да ни помогне. Трябваше да започнем или да търсим алтернативи, или да приемем факта, че това е начинът, по който живота ще изглежда за нея.“

Мери Луиз, сега приема по три дози на ден масло с високо съдържание на канабидиол (КБД) – непсихоактивна съставка в растението коноп, и не съдържащо тетрахидроканабинол (ТХК), друга съставка на канабиса, отговорна за психоактивния ефект.

Джил казва за дъщеря си, че броя на пристъпите е значително намален и е същевременно по-стабилна и по-осъзната. Освен това, Мери Луиз, която не е продумвала през по-голямата част от живота си, сега използва повече думи и фрази.

„Тя все още има пристъпи, но се забелязва значителен спад. Бих казала, че са редуцирани на 70-75 %.“

 
Джил споменава за други две антиепилептични лекарства, които са също част от приема на Мери Луиз, и докато е окуражена от напредъка, тя признава, че е също така и предпазлива.
 

„Аз не искам да се надявам прекалено много, тъй като сме прилагали толкова много лекарства, и много пъти това, което се случва е, че те  работят за известно време и след това състоянието ѝ отново се влошава.“

Законодателният панел се призова да разшири условията, при които се предписва медицинския коноп. Сенатор Том Дейвис от Бауфорт казва, че докато лекарите могат да предписват КБД маслото, федералните закони забраняват преминаването му от един щат в друг.

За повече информация: http://sccompassion.org/

Мери Луиз