Докато има множество причини за легализиране на марихуаната, конопът, който е от същия растителен вид като марихуаната, определено има най-осезаемите преимущества. Освен това, за разлика от марихуаната, конопът съдържа много по-малко психоактивни вещества, следователно не би следвало да попада в същата класификация.

Конопът като суровина за производство на хартия:
с негова помощ не само ще спасим дървета, но и хартията, направена от коноп е по-здрава и издръжлива. Според Ecomall:

Конопът, подобно на памука, произвежда целулозни влакна, които са по-чисти от дървесните...Много от най-ранните документи, напечатани на конопена хартия преди стотици и хиляди години са все още запазени.

Конопът като гориво:
то е по-устойчиво и гори по-чисто от другите горива. Още повече, отново според EcoMall:

Високото съдържание на целулоза, което прави конопа идеален за хартия, го прави също перфектен за производството на етанол. Етанолът е най-чистата горивна течност, био-алтернатива на бензина. В един от тестовете, ауспуха на безоловен автомобилен двигател се покрива с черни въглеродни сажди, докато ауспуха на модифициран за работа с етанол двигател остана чист след 3500 мили.

Също така, когато горивото, произведено от коноп изгаря, остатъчните вещества са само водни пари и въглероден диоксид, който се абсорбира от растенията.

Конопът и почвите:
Той расте в изобилие, и действието му върху почвата е опресняващо; конопът я ревитализира.

Ревитализацията се състои в аериране на почвата и натрупването на въглероден диоксид, което го прави идеален за ротация на реколтата. Растенията, засадени на ниви, в които е отглеждан се развиват по-добре.

Конопът като влакнодайно растение:
Конопът е едно от най-здравите влакнодайни растения. Т.нар. венерално влакно е изключително силно, използвано отдавна в корабоплаването. Първото американско знаме е ушито от коноп от Betsy Ross .

Конопът може да произведе до 250% повече влакна от памука, отгледан на същата земя.

Конопът като храна:
Конопеното семе е ядливо, както и маслото му, и е невероятен източник на белтъчини. Поради издръжливостта си расте дори там, където други растения не виреят. Маслото е подходящо за грижи за кожата и косата и има козметична употреба.

Източник http://www.huffingtonpost.com/