Докато темата за медицинския канабис продължава да бъде отбягвана от правителствата по света, въпреки множеството проведени изследвания и излекувани пациенти, синтетичната марихуана продължава да вилнее с пълна сила и дори да отнема живота на млади и здрави хора по света.

20-годишният Джими Гишард, след прием на „синтетична марихуана“, закупена от магазин в Англия за легална дрога, получава ужасна реакция, от която получава сърдечен удар, губи съзнание и претърпява мозъчна смърт.  

Една година след злополуката майката разказва:

„Днес е изключително труден ден за мен. Навършва се една година от загубата на сина ми. В 11 часа довечера, ще бъде точно една година от момента, в който трябваше да изключа животоподдържащата машина и изгубих сина ми в ръцете си. Джими беше взел т.н. „билков канабис.“ Купи го в магазин за легална дрога в Чатам, струваше му 3 паунда.“

Какво е синтетична марихуана и какви рискове крие тя?

Случаи, подобни на този, са вече често срещано явление. Изводите, които могат да се направят са повече от ясни. Забраната, върху която и да е субстанция, се определя не според науката, а според идеологията на тези, които определят законите. Опасна дрога се продава и в България, при това легално! Множество фармацевтични продукти са или опасни за живота, или имат ужасяващи странични ефекти, но все пак продължават да се продават и, още по-лошо, да се приемат.

Съпоставката с канабиса и легалните дроги, които причиняват тези ужасяващи последствия се изразява в това, че конопа съществува хиляди години по-дълго, има лечебен ефект - доказан, но продължава да е забранен, заради заклейменото състояние, в което се намира. Тук трябва да се отбележи, че канабисът няма нищо общо, нито като терапевтичен потенциал, нито като ефект със синтетичното си производно.

Нови дизайнерски дроги, наподобяващи канабис или други субстанции, ще продължават да се появяват. Законодателството никога не може да бъде в крачка с новопоявилите се „легални дроги“, което прави „Войната срещу наркотиците“ още по-опасна. От една страна имаме едни субстанции, които са позволени, но опасни, а от друга такива, които са полезни и забранени, което доказва за пореден път, че законодателството спрямо този проблем е меко казано неадекватно. Презумпцията, която оправдава забраната върху растението канабис се гради върху съществуващата опасност от злоупотреба и развиване на зависимост. В реалността обаче съществуват далеч по-опасни неща от една конопена билка, която между другото лекува, освен множество други болести, и рак.

При това положение, притеснените за нашето здраве и определящи кои субстанции хората могат и не могат да приемат, ще им се наложи да изтъкнат нови причини, по-различни от наличието на загриженост за здравословното ни състояние в обясненията си защо конопената билка продължава да е забранена.