Най-старата наркодилърка у нас настоява да бъде оправдана. Навършващата скоро 80-години Цветанка Чавкарска е завела дело, с което оспорва условната си присъда. Пред спецсъда пенсионерката заяви, че иска да изчисти името си, преди да отиде в гроба. Магистратите ще се произнесат в срок по казуса.

Съсед на бабата също е готов да потвърди в съда, че тя се е лекувала с канабис.

Бабата бе призната за виновна за участие в организирана престъпна група заедно с внука си Мартин Петров - Птицата. Според обвинението двамата заедно с четирима техни авери са разпространявали наркотици в „Люлин“.

Лечение

Пред специализираните съдии старицата настоява, че не е виновна, тъй като е варила канибис за лечение на повишено вътреочно налягане. Заболяването е известно като глукома. Бабата е представила и експертни становища, че пушенето на канабис може да намали значително вътреочното налягане при пациенти с глаукома с почти 25%. Тя настоява, че колкото повече канабис се консумира, толкова по-висок е спадът във вътреочното налягане, което облекчава страданията й. На това основание възрастната жена обжалва присъдата от 1 година условно лишаване от свобода. С документа пред втората инстанция Чавкарска настоявала да бъде призната за невиновна по повдигнатите й обвинения. Апелативната инстанция ще се произнесе по казуса в законоустановения срок.

Свидетел

Като свидтел по делото се яви внукът й Мартин, който вече излежава присъда в затвора. Той обаче не присъства физически в зала, а участва чрез видеоконферентна връзка. Мартин също води дело, с което иска да намали четиригодишната си присъда за разпространение на дрога. Птицата и аверите му бяха задържани при спецакция на прокуратурата и ГДБОП на 1 ноември 2018 г. При обиските бяха иззети значително количество наркотици. В апартамента, който се води на името на бабата, бе открита минилаборатория. В хода на разследването бе установено, че пенсионерката контактувала с наркомани, приемала поръчки по телефона за кокаин и канабис. Бабата бе закована брилянтно от прокуратурата и от кафеза я спаси единствено напредналата й възраст. При налагането на условната присъда бе отчетен фактът, че тя е почти 80-годишна и с редица придружаващи заболявания.

Болест

Освен другите си старешки болежки в условията на арест бабата разви и цистит, което допълнително наклони везните към това да бъде пусната от килията. Магистратите отчетоха, че има реална опасност за живота на възрастната дилърка. „Оставиха ме в една килия. Вътре имаше едно метално легло, някакво скъсано одеяло и един метален стол. Беше студено”, ожали се пред съда баба Цветанка. Тя се прочу и като най-възрастната жена, привличана към наказателна отговорност у нас. По професия Цветанка е счетоводител. Преди година попада зад решетките по обвинение в наркотрафик. Казва, че никога няма да забрави как спецполицаи от ГДБОП я арестували в апартамента й в „Люлин”. Пред съда бе изтъкнато, че въпреки, че е на свобода, тя е с присъда от 1 година условно. Заради това се срамува и избягва да се среща с комшиите в „Люлин“, за да не я сочат с пръст.

Пласмент

Запитана как е възможно една жена, която е и майка, и баба, да осъществява пласмент на наркотици на деца, тя отговаря: „Много пъти съм мислила за това и затова дори, когато можех да излизам, аз ходех само зад блока - отивах до края и се връщах. Просто не исках да срещам хората. Исках да виждам хората, да ги чувам, да говоря с тях, но се чувствах неудобно”, обясни бабата. Въпреки присъдата Цветанка не изпитва вина. Не хвърля такава и върху внука си, който е осъден като лидер на наркобандата. „Аз не съм разпространявала наркотици, нито съм вземала пари от децата, както казват. Не съм продавала”, обяви тя. Цветанка твърди, че е противник на дрогата. „Обичам всички деца - малки и големи, и се моля никога да не им се случва нещо такова - да вземат наркотици”, настоява тя. От прокуратурата обаче изтъкнаха, че доказателствата са безспорни. Цветанка е спипана да изхвърля от прозореца плик, съдържащ наркотични вещества. Жената се опитала да изхвърли и останалото съхранявано от нея наркотично вещество в тоалетната чиния. Освен условното наказание възрастната жена трябва да плати и глоба от 5000 лева. Тя настоява, че пенсията й е твърде ниска и няма откъде да вземе тези пари.

Оневиняването не е прецедент у нас

31-годишен мъж бе напълно оневинен за отглеждане на канабис, след като успя да докаже в съда, че е пушил, за да се лекува. През 2014 г. Ловешкият районен съд оправда болния от множествена склероза Марин Калчев, който взема канабис с медицински цели. Младият мъж беше изправен пред съда за притежаването и отглеждането на две растения коноп, с които намалявал симптомите на болестта си.
Съдът назначи експертиза, с която се доказа въздействието от лечението с домашно отглеждания канабис. Експертите посочват, че употребата му с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическо натоварване. На база на заключенията на вещите лица съдия Галя Маринова призна Калчев от Ловеч за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си. Това бе първата оправдателна присъда в България за отглеждане на канабис. В съда се изясни, че след като получил тежката диагноза, Марин започнал да търси варианти за лечение и попаднал на множество изследвания, доказващи ползата от канабиса при пациенти с множествена склероза. От 3-4 години започнал да си купува трева от улични дилъри, а после решил да си отглежда и сам в домашни условия. Юристи уточниха, че българският съд не е ангажиран или задължен да оправдава всеки подсъдим по подобно дело и се касае по-скоро за изключение, отколкото за прецедент.


Средство, не панацея

Медицинския канабис не е панацея, но е средство на избор при редица симптоми и заболявания. Това е изводът, направен от Медицинския институт на САЩ като резултат от обширно изследване, проведено по поръчка на Конгреса през 1999 г. Нуждата от това изследване се поражда от огромния обществен интерес към медицинския канабис в САЩ. Медицинския канабис е разрешен за употреба в Канада и Израел, както и в редица европейски страни като Австрия, Германия, Холандия, Испания, Великобритания, Чехия, Финландия. Привържениците на декриминализирането на медицинския канабис смятат, че забраната му лишава неизлечимо болни хора от правото им на живот.