Това са някои от най-добрите изследвания за изминалата 2018 година:

1: Ендоканабиноиди, които предотвратяват възпалението

Публикувано: август 2018 г.

За първи път изследователи смятат, че са разкрили подробностите за това как хората с възпалително заболяване на червата намират облекчение с медицински канабис. Въпреки, че това проучване не е било директно насочено да изследва как влияе растението върху заболяването, то открива вторичен механизъм на действие в червата, който е базиран на ендоканабиноиди.

Едно важно действие на храносмилането е имунния отговор, който пренасочва нежеланите патогени, които влизат в храносмилателния тракт. Изследването разкрива вторично храносмилателно действие, включващо ендоканабиноидна система. Резултатът е изключване на възпалителния имунен отговор, когато той вече не е необходим. Тъй като фитоканабиноидите имитират действието на ендоканабиноиди, това представлява нова област в проучването на канабиса, която помага на хората, които страдат от Крон и Улцерозен колит.

2: Канабидиол за превенция на зависимостта

Публикация: септември 2018 г.

Канабидиолът (КБД) е нов начин прилаган в изследванията за лечение на зависимости. В последно проучване,учените са използвали този метод за лечение на плъхове пристрастени към алкохол и кокаин. След проведеният експеримент, пристрастените плъхове са показали понижена зависимост и намалена тревожност. Това лечение е давало резултати в продължение на пет месеца след прилагането на кратката седмична доза.

3: Легализацията на канабиса намалява злоупотребата с опиати

Публикация: юли 2018

Това е още едно проучване, което показва, че достъпът до легален канабис намалява злоупотребата с опиати. Узследването разглежда статистиката на Medicaid и прави заключение:

„Легализацията на медицинските продукти на канабис е свързана с намаления както на предписанията, така и на дозировките на опиоиди от списък III (но не и списък II), получени от участниците в Medicaid в САЩ.“

4: Канабисът може да намали употребата на лекарства като увеличи обезболяващите им ефекти

Публикация: февруари 2018

Колумбийският университет е установил, че канабисът може да работи синергично с опиоидите чрез СВ1 рецептора. Канабисът може да повиши обезболяващия им ефект, което означава по-ниски дози и следователно намален риск от пристрастяване.

5: Канабисът е безопасен за възрастните

Публикация: февруари 2018 г.

Проучване установи, че средностатистическият възрастен приема най-малко десет различни фармацевтични продукта всеки ден. И много от тях са само за лечение на страничните ефекти на предписаните им лекарства.

Израелско проучване, включващо 900 представители, проследило лечение с канабис в продължение на шест месеца. 75% от хората никога не са употребявали канабис. В края на проучването 93% съобщават за значително облекчаване на симптомите. Тези, които страдат от хронични болки, казват че нивото е спаднало от осем на четири (по скала от десет).

6: Канабидиолът предизвиква бързо и дълготрайно антидепресантно въздействие при животните

Публикация: август 2018 г.

Проучване проведено в Бразилия изследва потенциала на канабидиола (КБД) като средство за лечение на депресия. 

В него участват две групи лабораторни плъхове. Едната група била инжектирана с канабидиол, а другата с физиологичен разтвор, след което са подложени на тест за плуване.

Плъховете инжектирани с канабидиол преди теста, са плували много по-дълго от плацебо групата. Вместо да се откажат, те продължават да плуват, показвайки, че КБД им е дал по-голямо желание да продължат да се борят. Този антидепресант подобен ефект е продължил цели седем дни след първоначалната инжекция.

7:Канабидиолът помага на пациентите зависими от употребата на метамфетамин

Публикация: септември 2018

Проучване на Университета в Сидни е първото подобно изследване, тъй като показва успеха на канабидиола в лечението на пристрастени към метамфетамин. Това е силно пристрастяващ синтетичен наркотик, който е под формата на бял прах или кристали. Метамфетаминът се пуши, инжектира, поглъща.

Това ново проучване установява, че канабидоилът (КБД), прилаган при доза от 80 мг на килограм телесно тегло, намалява нуждата от употреба му при плъхове.

8: В коя част на мозъка действа тетраходроканабинолът, за да подтиска болката

Публикация: октомври 2018 г.

Последните изследвания установяват, че тетрахидроканабинолът (ТХК) действа като болкоуспокояващо средство и това е свързано с мозъчната област, наречена преден цингуларен кортекс.

В този участък на мозъка се намират много от СВ1 рецепторите, които се активират от ТХК. Изследването използва единична доза тетрахидроканабинол срещу плацебо за лечение на хронична болка. За измерване на промените в кръвния поток в мозъка се използва ядрено-магнитен резонанс.

В проучването са участвали 17 пациенти със средна възраст 33 години. Пациентите са имали хронична радикуларна невропатична болка, която се центрира около гръбначния стълб и краката.

Участниците приемащи ТХК, са усетили силно облекчение на болката, докато при групата с плацебо лечение се наблюдава облекчение, но минимално.