Учени от Италия и Великобритания докладват в Журнала по Натурални Продукти през Август 2007 година, че главната съставка в растението канабис, Тетрахидроканабинол (ТХК), както и други четири съставки имат потенциални антибактериални свойства срещу шест различни щама МРСА (Метицилин-резистентни стафилококи ауреус) от клинично значение.

Канабисът също спира приони, вид протеин, който може да предизвика невродегенеративни заболявания, които са фатални. След като прионите влязат в мозъка те се възпроизвеждат бързо и нараняват мозъчната тъкан.

През 2007, Американски и Френски учени докладват в Журнала по Невронаука, че молекула намерена в конопа - канабидиол (КБД), предодвратява натрупването на приони и защитава невроните от прионна токсичност.
Учените смятат, че канабидиолът е нов клас анти-прион лекарство.

"Тези открития са окуражаващи, тъй като прионите са доста сложни за отстраняване. Според Националния Институт по Неврологични Заболявания и Инсулти, в днешно време няма удобрено лекарство или лечение, което може да излекува или дори контролира прионите като заболяване."

МРСА (Метицилин-резистентни стафилококи ауреус) убива средно 18,000 души само в Америка всяка година и разболява още 94,000.

Федералното правителство, водено от конгреса, все още твърди, че канабисът е опасен наркотик без медицинска стойност. Всички изследвания трябва да бъдат потвърдени и удобрени от правителството. Въпреки наличието на хиляди изследвания проведени от доктори и професори по целия свят и дори правителства, резултатите от тях биват отхвърлени и незачетени.