Конопът може да помогне при възстановяването след претърпян инсулт, показват резултати от научно изследване.

Химичните съставки (канабиноиди) открити в растението, могат да успокоят и смалят зоната в мозъка, най-засегната от инсулта, твърдят учени. Освен това, канабиноидите могат да помогнат при възстановяването и подобряването на мозъчната функция след претърпян инсулт.

Излседването, което е било презентирано на ежегодния форум на инсулта в Англия, разглежда предишни изследвания, които обстойно са разгледали ефектите на различните канабиноиди върху мозъчното състояние и неговата активност.

Авторите от Университета в Нотингам, са събрали над 94 изследвания наблюдаващи ефекта на канабиноидите върху 1022 мъжки плъхове, мишки и маймуни. Според учените, канабиноидите имат огромен и обещаващ неврозащитен потенциал.

"Все повече хора биват засегнати от инсулт. Никога не е било по-важно да намерим ново лечение, което може да предотврати инсулта и да помогне на възстановителния процес. Това изследване е пример за новите методи на лечение в сферата на болестите свързани със сърцето." казва д-р Дейл Уеб. Той също добавя, че "резултатите демонстрират огромния потенциал на канабиноидите при намалянето на мозъчните увреждания причинени от инсулт."

По обстойна статия по темата може да намерите тук:  Канабиноидите помагат при предотвратяване и лечение на инсулт