Страдащите от обсесивно-компулсивно разстройство често си мислят, че са забравили да заключат вратата или да изключат печката.

Според скорошно изследване, непсихоактивна съставка открита в растението канабис може да контролира симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство.

Канабидиол (КБД) е една от главните съставки открити в канабиса - но за разлика от Тетрахидроканабинол (ТХК), КБД няма психоактивни свойства. Предишни изследвания предполагат, че КБД може да помага при нервност и други обсесивно-компулсивни поведения.

Докато изследването е проведено главно върху модели с животни, отбор воден от д-р Франциско Гимараеш от Университета в Сао Паоло, решава да тества канабидиол върху плъхове, предварително третирани с mCPP - лекарство, което блокира ефектите на традиционните обсесивно-компулсивни разстройствa.

Интересното в случая е, че дори в малки дози, КБД е способен да обърне обсесивно-компулсивното поведение. Публикувано в Журнала по фундаментална и клинична фармаколоия, авторите заключават, че изследването подкрепя възможността за анти-компулсивни ефекти на КБД.

Нивата на сератонин са били традиционно смятани, че играят доминираща роля в обсесивно-компулсивното разстройство. От друга страна, докато изследователите все още не са сигурни как точно КБД работи, за да намали обсесивно-компулсивните симптоми, множество изследвания предполагат, че активирането на CB1рецепторите е от ключово значение.

Авторите на изследването посочват как двете системи си взаймодействат, за да предоставят облекчение от тези неприятни симптоми.

"Тези резултати показват, че серотониновата и канабиноидната система работят заедно, за да контролират повторните поведения."

И изглежда, че не само съставката канабидиол в растението канабис помага. В изследване публикувано през 2011 година, учени са успели да намалят обсесивно-компулсивното разстройство в плъгове, третирайки ги със синтетичен канабиноид подобен на ТХК.

Учените вярват, че канабиноидите могат да бъдат използвани, за да се справят с обсесивно-компулсивните разстройства в бъдеще.