Швейцария може да позволи на 5000 души да пушат марихуана легално. Това ще е част от пилотен проект за проучване дали могат да се въведат нови правила за употребата на канабис за развлекателни цели, обяви правителството, цитирано от "Ройтерс".

Кабинетът предложи ограничен пилотен проект, който може да доведе до изменение на законите на страната, които забраняват употребата на марихуана. Законите датират от 1951 г. Планът ще бъде подложен на обществено обсъждане до средата на годината, обявиха здравните власти.
Строгата политика срещу марихуаната не възпира младите

В момента Швейцария позволява производство на канабис с под 1% тетрахидроканабинол - основното психоактивно вещество в канабиса. Това решение беше прието през юли 2018 г., за да се проучат нови начини за регулиране употребата на лекия наркотик, след като Бернският университет не можеше да проведе научно проучване заради съществуващото законодателство.

Около 200 000 души в Швейцария употребяват канабис незаконно, показват данни на правителството.

"Без да засягаме общата забрана за употреба на канабис, ние трябва да тестваме нови регулаторни модели при настоящата ситуация", отбелязва правителството.

Няколко американски щата легализираха марихуаната, тъй като го разглеждат като възможност за спестяване на обществени средства и събиране на приходи от таксите върху наркотика. В Европа Португалия и Чехия декриминализираха канабиса, а Люксембург обмисля да го легализира.

Проектът в Швейцария ще бъде сведен само до канабис. Правителството също планира да улесни достъпа на хората до медицинска марихуана, но това ще е част от друг процес.