На теория британските пациенти вече могат да използват медицински канабис. На практика обаче законовите неясноти забавят лечението им. Основните пречки, пред които те са изправени, са трудностите при изписването на медицински канабис – само лекари в големите болници могат да назначават такова лечение и при това само на някои пациенти с определени диагнози. Високата цена на медикаментите, затрудненият внос и бавните срокове за доставка са другите трудности, забавящи лечението им, индустрията и подпомагащи сивия сектор, пише DW.

Промяната

От 1 ноември 2018 г. медицинският канабис е легализиран в Обединеното кралство. Промяната в законодателството е в резултат на протест във връзка със случая на Били Колдуел - 12-годишно момче, болно от епилепсия. Майка му купувала масло от канабис от Канада, което по това време е забранено във Великобритания. През юни 2018 г. обаче на летище Хийтроу конфискуват маслото. Случаят поражда голям обществен отзвук и широк дебат в подкрепа на правото на лечение на Били и многото деца като него. Така промяната се случва и медицинският канабис е легализиран.

Пречките

Въпреки че законовите пречки са преодолени, достъпът до медицински канабис е труден, скъп и бавен.
Първата предпоставка за това са големите ограничения, дефинирани от Националната здравна служба. На първо място, медицински канабис не може да се изписва от общопрактикуващи лекари, а само от специалисти в големите болници. Те пък могат да предписват такива медицински продукти на малък брой хора и само ако има ясно доказателство от ефективността на метода и ако няма друг успешен вид лечение.

Случаите, в които най-често се изписва канабис, са следните:
• Деца с редки форми на епилепсия
• Възрастни с повръщане или гадене, причинено от химиотерапия
• Възрастни със скованост на мускулите, причинена от множествена склероза

Рецептите, които иначе получават малък брой пациенти, са валидни само 28 дни. Целият процес на доставка обаче може да отнеме повече време и рецептата да е изтекла. Това се дължи на трудностите, които възникват във връзка с вноса. Канабис се внася само от лицензиран доставчик, като по информация на BBC през февруари от Холандия са доставени медицински продукти за 30 пациенти, като само трима от тях са ги получили незабавно.

Друга пречка за пациентите е цената. На първия пациент във Великобритания - Карли Бартън, тримесечното лечение с медицински канабис ѝ е струвало 2500 паунда. В момента по информация на DW консумативите за месец на един пациент струват около 700 паунда.

Доклад на маркетинговата агенция ABCD за ценовия индекс на канабиса за 2018 г. на черно показва, че цената на грам канабис в Лондон (преди частичната му легализация) е 9.2 долара, което би генерирало приходи от 237.35 млн. долара годишно, ако данъците са същите като тези за цигарите. За сравнение, най-скъпо канабис се продава в Токио – 32.66 долара за грам, а най-евтино – в Кито, Еквадор – 1.34 долара за грам. В София на черно цената за грам е 6.66 долара, което би генерирало годишен приход от 12.83 млн. долара след евентуално легализиране и ако данъците са същите като тези за цигарите. Следователно легализирането на медицинския канабис е предпоставка за развитие на една печеливша индустрия – тази с производството и износа на медицински канабис.

Индустрията

Според доклад на консултантската агенция по бизнес управление Prohibition Partners Европа ще се превърне в най-големия пазар на законен канабис в света през следващите пет години. Само през последните 12 месеца европейската индустрия на канабис е нараснала повече, отколкото през последните шест години. Шест държави обявиха ново законодателство и над 500 млн. евро са инвестирани в европейския бизнес за канабис. Европейският пазар на канабис ще бъде на стойност 123 млрд. евро до 2028 г., което е два пъти повече от приходите, които Apple съобщи за региона през миналата година.

Законен срещу незаконен пазар

Една от основните причини за легализирането на канабиса е премахването на търговията на черно. В Канада и в щатите на САЩ, където канабисът е легален, се оказва, че "черният канабис" е упорит конкурент, както пише Guardian. Например в Калифорния, където канабисът е легализиран, има 200 напълно легални обекта за продажба. За сравнение обаче, тези в сивия сектор са над 4000.

Друга трудност при премахването на незаконната търговия възниква при търсенето на съответните обекти. Например Weedmaps - локатор на онлайн търговци, не различава законните от незаконните, което на практика пречи на премахването на "черния канабис".