Районният съд в Несебър наложи условна присъда на възрастна семейна двойка от Германия, по обвинението за съхранение на високорискови наркотични вещества, в дома им в село Тънково. Хайди и съпругът й Хайнц отглеждали коноп в двора на кокетната си къща в селото с население около 1000 души, където дошли преди няколко години, за да прекарат спокойно старините си.

Пенсионерите толкова старателно се грижили за канабисовите растения във малката си ферма, че конопът се извисявал на над 2 метра. 

Канабисът бил  със силно развита коренова система, дебело стъбло, с разклонения, завършващи със съцветия и богата листна маса, с назъбени листенца. В нарушение на закона за Реколтата пък събирали в пластмасови касетки, кутии с надпис „Афродита” и запечатвали в буркани.

Фермата била открита от полицията на 18 септември 2017 г. Растенията били изтръгнати от властите, скътания коноп за близо 1 000 лева - унищожен, а пенсионерите предадени на съд.

Пред разследващите чужденците обяснили, че пушили тревата като обезболяващо. Възрастните хора били инвалиди, а конопът облекчавал болките им. Казали, че в Германия имали специален документ за употреба на канабис за медицински цели и незнаели, че по родните географски ширини, той не важи.

Хайди и Хайнц се признаха за виновни, сключиха споразумение с прокуратурата и получиха съответно 3 и 6 месеца месеца условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок.