Анализаторите оценяват, че до 2028 г. пазарът за медицински канабис може да се покачи до 55 милиарда евро само в Европа.

В Германия потенциалът би бил около 7,7 милиарда евро. Това е страната с най-голямата потребителска база за канабис сред всички европейски страни. В немските аптеки  от март 2017 г. е разрешена продажбата на канабис с рецепта.

Не е ясно от къде ще идват големите количества медицински канабис. Към момента само две компании в Германия имат разрешително да отглеждат растението. Поради това почти всички начинаещи компании са зависими от международни доставчици.

Използването на канабис за рекреационни цели в Германия е незаконно, но зеленият златен бизнес в САЩ прераства в отделна индустрия и претърпява истински бум.

Консумирането на канабис за рекреационни цели е законно в десет щата, докато ползването му за медицински цели е разрешено в 33 щата. Икономическото влияние от легализирането на канабис индустрията в САЩ възлиза на 20-23 милиарда долара през 2017 г., като до 2022 г. тази сума може да стигне до 77 милиарда долара.

Работещите в канабис индустрията в САЩ са най-малко 250 000 души. За сравнение във въгледобива – някога основен стълб в американската индустрия – през 2018 г. са работили едва 52 300 души. До 2022 г. канабис индустрията може да създаде около 330 000 работни места, което ще бъде повече от 268 000-те ангажирани в производството на стомана и желязо.

Миналата година инвеститорите са вложили около 10 милиарда долара в канабис индустрията в Северна Америка, цитира Associated Press, а експертите прогнозират, че тази година инвестициите може да стигнат 16 милиарда долара.

Изчислено е, че търсенето на канабис в САЩ възлиза на над 50 милиона долара. За сравнение продадените понички за същия период са на стойност 19,9 милиарда долара. Но 87% от продажбите на канабис са на черния пазар.