Изследователите от Institute of Toxicology and Pharmacology of Rostock в Германия започнаха Новата Година с потресаващи новини. В едно от проучванията, Професор Бъркард Хинз и неговите помощници решават да проверят, дали наистина активните съставки от конопът могат на 100% да унищожат ракови клетки, и какъв точно е техният химически механизъм на действие, за да разберат как точно това чудо на медицината върши своята работа.
 
Хинз е бил заинтригуван от растението коноп от преди доста време. През 2008, той и неговият екип първи открили, че активните съставки всъщност забавят разпространението на раковите клетки в съседни тъкани. Това разпространение води до метастаза, това се случва, когато ракова клетка зарази съседна здрава клетка и по този начин, се разпространява из цялото тяло.
 
Проучването е било пибликувано в списанието по Биохимична Фармакология в изданието от Януари 2015, със заглавие "Нови Прозрения в Анти-метастичните и Анти-ангиогеничните Ефекти на Канабиноидите." Това, което са открили е, че съставките тетрахидроканабинол (ТХК или Делта-9-Тетрахидроканабинол) и канабидиол (КБД), подпомагат унищоваването на ракови клетки като стимулират производството на особен протеин, ICAM-1. Когато този протеин се докосне до повърхността на мутирала клетка, той се свързва с защитните клетки на нашата имунна система, карайки раковите клетки да се самоунищожат. По този начин, активните съставки пречат на раковите клетки да образуват свой собствени кръвоносни съдове, което им помага да пуснат корен и да растат.
 
Това са много обнадеждителни новини, но професорът още не е определил кога неговите проучвания ще продължат с процеса на изработването на лекарство. Той отбелязал че проучването е все още в началото си и казал: "Все още сме далече от това да приложим нашите открития на практика на клинично ниво. Но, тези резултати подкрепят доказателстватата за множеството терапевтични ползи от канабиноидите."