Едно семейство от Орегон се обърна към медицинската марихуана за да лекува тежките аутистични кризи на своя син, съобщава KPTV.
Алекс Еколс, на 11 години, е тежко болен от аутизъм, като неговия лекуващ лекар казва, че само-унищожителното поведение на Алекс е в следствие на туберозна склероза – едно много рядко генетично заболяване, от гоето страдат около 50,000 човека в САЩ. 

Това заболяване причинява нерегулиран растеж на доброкачествената тъкан на органите. В случая на Алекс, казва невролога, растежа на тъканта в мозъка на Алекс е довел до пристъпите и аутизма.

Семейство Еколс казват, че когато Алекс бил на 5 години, той проявил интензивно състояние на ярост, насочено към самия себе си. Семейството показва на ФоксНюз (FoxNews.com) домашно заснетите клипове на тази ярост. Бащата казва, че са заснели тези неприятни епизоди за да покажат на докторите, че травмите са само-причинени от самото дете.

Родителите на Алекс му купили каска за да му защитят главата, увивали го като новородено бебе и пробвали различни въздействащи на настроението лекарства, с цел да контролират неговото поведение – без особен успех. Когато той е на 8 години, семейство Еколс взимат драматичното решение да преместят Алекс в един групов дом, спонсориран от щата Орегон.

Но имало ли е начин да му помогнат? В края на 2009, семейство Еколс казват, че са попаднали на телевизионна новина, разказваща историята на жена от Калифорния, която използва медицинска марихуана за да лекува своя аутистичен син. Семейство Еколс проучили Програмата за Медицинска Марихуана на щата Орегон, и през 2010 г. един лекар одобрил Алекс за употребата на медицинска марихуана.

Понастоящем, Алекс е един от 58-те малолетни защитени от Закона за Медицинската Марихуана на щата Орегон. Докато аутизма не е квалифициращо се медицинско състояние, каквито са например ракът и острата болка, в случая на Алекс, неговите пристъпи били квалифицирани за употребата медицинска марихуана.

И след няколко месеца на лечение, семейство Еколс твърди, че те виждат едно драстично подобрение. 

Семейството казва, че домът на Алекс не му изписвал марихуана, затова около три пъти седмично, извън обекта на дома, неговите родители му дават течна форма на лекарството през устата.

Докато д-р Колин Робъртс, лекуващият лекар на Алекс и педиатричен невролог в Педиатричната Клиника Доърнбекер, в Портланд (Doernbecher Children's Hospital in Portland), не одобрява лечението, той твърди, че разбира напълно желанието на семейството да помогне на своето дете.

Може да проследите пътешествието на Алекс на неговата Facebook страница.