Исторически погледнато, британските активисти нямат много късмет когато става въпрос за битката за легализация на канабиса. По една или друга причина политиците просто не им обръщат много внимание когато се събират всяка година в Hyde Park, за да изявят своята позиция.

След развитията в САЩ, Уругвай, а и на и други места по света, сякаш британските активисти се увеличиха и активизираха, обединявайки своите усилия. Най-новата инициатива, наречена „Нахранете птиците“ (Feed The Birds), основно включва засаждане на семена канабис на публични места с надеждата, че това ще започне диалог сред управляващите относно настоящите закони свързани с канабис във Великобритания.

„Фин“, който оглавява „Нахранете птиците“, дава интервю за списание Vice покрай едно от засадените растения по реката Темза, в което обяснява мотивите зад кампанията. 

VICE: Здравей Фин. И така, какво точно е „Нахранете птиците?“

Фин: Това е колектив от съмишленици, които смятат, че инициативата е добър начин за повишаване на информираността и насърчаване на разговор около темата за забранената билка и действащите закони. Чрез засаждането на тези семена на обществени места ние наистина демонстрираме на обществото, че действащите закони са неуспешни. Ние създаваме национален мирен протест, който е в състояние да работи 24/7. Също така, съществуват ужасно много други протестни групи из страната, няма само една група, която да обхваща всички области [на употребата на канабис], за развлечение, за медицинско приложение и устойчивата промишленост заобикалящата конопа. „Нахранете птиците“ дава на всеки платформа, така че всички ние да можем да работим заедно за една обща цел.

Как се надявате кампанията да помогне да се променят законите спрямо канабиса?

Чрез създаване на дебат, показване на хората, че растенията могат да растат дори на публични места във Великобритания, при това и много лесно; Великобритания има фантастичен климат за тази цел. Това също така дава възможност на хората, които имат какво да кажат, възможността да изявят физическа роля в протестирането срещу законите, вместо да седят зад екрана на компютъра и да проповядват в сайтове като Facebook. Ние също искаме да подсигурим лесен достъп до фактическа, научна информация за растението коноп, което е много важно, тъй като хората трябва да разбират от тематиката и да бъдат образовани по този въпрос, за да могат да взимат правилните решения.

Какви са предимствата да давате на хората семена?

Когато даваме на хората семена, ние всъщност им даваме малко свобода. Без значение дали употребяват с медицинска цел или просто за развлечение потребителите са много зависими от черния пазар. Давайки им семена, след три месеца те би трябвало да бъдат напълно независими, от което следва да не се налага да се обръщат към уличните дилъри. Мисля, че това е отговорната позиция, която изявяваме.

Кой участва в „Нахранете птиците?“

Хората, които са силно ангажирани са канабис клубовете в Обединеното кралство. Има и такива, които действат индивидуално - хора, които са го правели много преди нашата инициатива да се появи, но в последствие и те се присъединиха към нас. При нас има най-различни участници: градинари, банкери, адвокати, има ужасно много хора, които активно се интересуват от това как да помогнат.

Как могат да се включат нови хора?

Има много начини, чрез които това може да се случи – най-малкото е споделянето на нашите постове във Facebook, или пък могат да се свържат с нас или с някой от местните канабис клубове, за да получат семена, които да засадят в техния град.

Какви семена засаждате?

Основно семена канабис - нашата конопена пратка бе отложена по „неизвестни“ причини. Предоставяме специфични щамове за специфични региони. Например в Шотландия пращаме сорт, който би издържал на студ и мухъл, както и такъв с по-кратък период на цъфтеж. Това е и причината, поради която семената са изпратени на север малко по-късно отколкото на юг - сезоните са забавени от една до две седмици, понякога три. Има много неща, които трябва да се имат предвид.

Какви щамове раздавате?

Ние раздаваме три диворастящи сорта: един от Ямайка, Nanda Devi, който е индийски, и още един от Хималаите. Медицинските потребители получават най-различни видове авто-феминизирани семена. Много от раздадените имат потекло в Обединеното кралство; повечето са от местни източници и са органични.

Защо на медицинските потребителите са дадени автоматици?

Това е така, защото те изискват много по-малко усилия, за да растат. Ако някой, който се нуждае от канабис за медицински цели се бори, за да започне отглеждането, по този начин те могат просто да го посадят, а растението ще свърши по-голямата част от работата. По този начин те по-лесно ще схванат как се развива растежа.

Получава ли „Нахранете птиците“ финансиране по някакъв начин? Или това е просто стартирано с помощта на канабис общността в Обединеното кралство?

Имаме нужда от по-голямо финансиране – засега по никакъв начин не получаваме подкрепа. Единственият капитал, който успяхме да генерираме е от продажбата на тениски чрез Kickstarter. Така че ние се самофинансираме. Активистите го финансират сами, което е фантастично по много причини, а повечето от нашите семена идват чрез дарения.

Колко семена сте раздали досега?

Милиони? Честно казано, не мога да ви дам точна цифра.

Срещали ли сте някаква опозиция?

Не съвсем. От полицията не са предприели нищо срещу нас досега. Мисля, че вероятно са твърде ограничени откъм време, за да се съсредоточат върху хора, които засаждат растения на обществени места, но много от тях са изкоренени.

Имаш ли представа кой ги е изкоренил?

Това може да е всеки - обществеността, полицията или някой, който активно преследва нашите растения, все още не сме засичали хора, които да изкореняват растенията.

Виждали ли сте други хора да взаимодействат с растенията по други начини?

Да, виждали сме хора, доближаващи се до растенията, познавайки ги веднага, което винаги води до усмивка на лицето им. Всички изглеждахме малко по-сериозни, докато ги засаждахме, но изглежда това най-вече кара хората да се радват. Много е просто, това всъщност би трябвало да ги удивлява след като по абсолютно нелеп начин сегашните закони се провалят точно пред очите им.

Имате ли набелязани места за засаждане в Лондон?

Да, имаме. Всички видове обществени места са засадени вече, из цял Лондон и Великобритания. Мисля, че в следващия месец когато растенията започнат да растат ще видим много по-голямо покритие. Също така, доколкото ми е известно, много от семената са насочени към къщите на политици. Имаме също сведения, че растения виреят и върху кралски имот. Надяваме се, че ще видим някое, което да се появи там в следващите няколко месеца.

Къде виждате „Нахранете птиците“ в следващата една година?

В един идеален свят, бих искал да има наистина добре функциониращ уебсайт, който да дава информация на хората малко повече за положителните страни на повторното въвеждане на конопа в околната среда. Бих искал това да стане по-скоро политическа дискусия. Виждам това да се задвижи напред чрез ефективно завладяване на въображението на политиците по отношение на това, в което индустрията би могла да се превърне. Конопената индустрия е огромна във Великобритания и изглежда, че аргументът [за неговото узаконяване] не допира до много различни политически субекти като икономиката, околната среда, за общностите и медицината. Те всички са много важни теми и наистина трябва да им се обърне внимание.

Що се отнася до „Нахранете птиците“, аз мисля, че веднага след като забраната бъде премахната, ще се слеем тихомълком с тревата и ще се върнем отново към нашия нормален начин на живот. Веднага след като потребителите спрат да бъдат преследвани за това, че търсят алтернатива на алкохола или фармацевтичните лекарства, ние ще знаем, че сме си свършили работата правилно в информирането и въвеждането на обществеността и правителството в ползите от растението коноп.

След като канабисът бе легализиран в Колорадо и Вашингтон се говори много за палиативни и лечебни ефекти. Наше проучване, проведено по-рано тази година илюстрира как чрез данъци и регулация в икономиката на Великобритания могат да влизат около £6.7 млрд. годишно.

Докато „Нахранете птиците“ може все още да са в начален етап, всяко действие, което в крайна сметка би могло да помогне да се узакони канабиса във Великобритания - докато носи на страната един тон пари и потенциално да помогне за облекчаване на страданията на болните - със сигурност ще бъде нещо добро.

Ако сте във страната и желаете да се включите в инициативата и да получите вашите безплатни семена, можете да се свържете с тях чрез страницата на „птиците“ във Facebook.