Ново плацебо-контролирано проучване, проведено от Университетския Колеж в Лондон открива, че канабисът може да намали употребата на тютюн. Публикувано в журнала по пристрастяващо поведение (Addictive Behaviour), проучването анализира ефекта на канабидиол (CBD), главна първична съставка в канабиса, върху 24 тютюнопушача, които са имали желание да се откажат от цигарите.

Съставката канабидиол (CBD) е била давана чрез инхалатори за период от седмица. 12 от участниците са получили инхалатор пълен с CBD, докато остнаалите 12 са получили инхалатор пълен с плацебо.

Участниците са инструктирани да ползват инхалаторите, всеки път когато почувстват нуждата да запалят цигара. През тази една тестова седмица, участниците, на които е даван плацебо инхалатора, не са усетили никаква промяна в употребата на тютюн. За разлика от тях, тези които са имали инхалатор с канабидиол, показали 40% спад в употребата на цигари по време на проучването.

Изследването заключaва: "Тези предварителни данни, заедно със силната предклинична обосновка за употребата на това съединение, предполагат съставката канабидиол (CBD) да предлага потенциално лечение на никотинова зависимост, задължаваща продължаване на проучванията".

Прочетете още по темата: Марихуаната намалява риска от рак причинен от тютюнопушене показва Японско изследване.