Баба Божия Бикова от петричкото село Самуилово получи в понеделник окончателна присъда за канабис, произнесена от Окръжния съдия Маргарита Коцева. Над 82-годишната жена висеше опасността да влезе в затвора. Съдия Коцева обаче наложи глоба от 1000 лв. на бабата, както и да заплати съдебните разноски в размер на 800 лв.
 
Пенсионерката имаше вече има една условна присъда за намерен в имота й индийски коноп преди 8 г. След това, за втори път, в нивата й между фасула полицаите намерили още засадени корени и районният съд в Петрич й даде ефективна присъда от година и половина. Жената обаче обжалва и след десетки заседания по делото в окръжния съд, то приключи с окончателно. Възмоно беше да се активират условните присъде на старицата и тя да попадне в Сливенския затвор. Покрай съдебната сага с канабиса, жената буквално се стопила, налегнали я и болежки.
 
При последната си дума пред магистратите тя категорично отрекла да е садила марихуана. Обясни, че знае кой го е направил, но отказала да посочи име и посъветвала магистратите да питат полицаите.
 
"Доволни сме, защото баба Божия не е виновна. Не успяхме да убедим изцяло в това съда, и той все пак я призна за виновна, но глобата е абсолютно достатъчна. Ако съдът не беше наложил глобата, а потвърди първоначалното решение за лишаване от свобода, тя трябваше да лежи в Сливенския затвор на стари години. Тя е много болна и трудно щеше да го преживее", коментира адвокат Марио Биков.
 
Ако се стигнеше до вариант влизане зад решетките, адвокат Биков щеше да поиска от прокуратурата отлагане изтърпяването на наказанието по здравословни причини.