Канадският производител на медицинска марихуана Aurora Cannabis купува местния си конкурент MedReleaf в сделка за 2.5 млрд. долара. Това е най-голямата сделка на легалния пазар на марихуана. Aurora Cannabis ще притежава 61% от комбинираната компания, а акционерите от MedReleaf останалите, съобщава Financial Times. Този ход ще даде възможност на компанията да разшири продукцията си в момент, когато правителства по целия свят легализират марихуаната за развлекателни цели.

Сделката

Aurora Cannabis плаща по 29.44 канадски долара за акция на MedReleaf, което е 18% премия над котировките при затварянето на пазара в петък. След сделката Aurora ще увеличи производствения си капацитет до 570 хил. килограма марихуана на година. Изпълнителният директор на Aurora Тери Бут коментира, че допълващите се активи на компаниите ще позволят съставянето на отлично продуктово портфолио, което напълно ще отговори на нуждите на канадския пазар. Освен това новата компания ще може да задоволи бързо развиващите се глобални пазари.

Растящият пазар

Aurora e придобила над 10 компании в последните две години в опит да консолидира сектора, очаквайки легализирането на марихуаната в Канада. Акциите на компанията са се покачили над 3 пъти през последната година, а в последната фискална година, която приключи до края на юни 2017 г., приходите са нараснали повече от 12 пъти.

Канабисът за медицински цели е легализиран в 21 държави, сред които Германия, Австралия, Колумбия, а в момента в много правителства има дебати по темата. В САЩ марихуаната е легална в повече от половината щати, а почти 2/3 от населението подкрепя нейното легализиране. Канадският пазар за марихуана се очаква да достигне 6.5 млрд. канадски долара до 2020 г., когато населението ще купи над 800 хил. килограма. За сравнение, алкохолният пазар в страната се оценява на 5.5 млрд. Така че не е случайно, че много инвеститори се насочват в новия сектор, обещаващ голям растеж и печалби.