На сутринта на 25 август пълната версия на Уикипедия престава да работи за по-голямата част от потребителите в Руската федерация. 

Причината е страница в Уикипедия, която е посветена на наркотичното вещество "чарас".

Що е то "чарас"?

Чарас е форма на хашиш, който се получава от канабис. Той се изработва ръчно в големи райони на Индия, Ливан, Пакистан, Непал, а също и Ямайка.

Получава се от смолата на конопеното растение (Cannabis Sativa или Cannabis indica). Родината на растението е района южно от Хималаите и расте свободно в цялата северна Индия.

Чарасът е важен паричен еквивалент за местните култури. Често деца разменят с туристите чарас срещу храна.

История на употребата на чараса

В продължение на хиляди години хашишът се използва на Индийския субконтинент за медицински и религиозни цели. Продаван е свободно в държавни магазини (заедно с опиума) през времето на британското владичество и в независима Индия до 1980 г. 

Чарасът играе важна и съществена роля в културата и ритуалите на някои секти на индуистките религии, особено сред шиваистите - поклонниците на Шива, едно от трите върховни божества (Тримурти): Брахма създателят, Вишну закрилникът, крепителят и Шива разрушителят или преобразувателят.

Чарасът е почитан като един от аспектите на бог Шива.

Въпреки дългата си история, чарасът е определен за незаконен в Индия под натиска на САЩ през 1980 г. и са въведени тежки присъди за отглеждане и трафик на чарас. Дори само за притежаване се дават задължително десет години лишаване от свобода. Тези закони вече са малко по-толерантни, но все пак  притежаването на чарас остава популярен повод полицията да изнудва потребителите на дрогата.



Как се употребява. Чилъм

Дори в разгара на репресиите, чарасът е популярен, такъв е и днес, особено сред индийските пътуващи, отдадени на бога мъдреци, наречени садху. Многобройни секти го пушат свободно, като неразделна част от тяхната религиозна практика. Мнозина го пушат в глинени лули, наречени чилъм, с помощта на памучен плат, покриващ края на лулата. Поставя се плътно натъпкано топче канабис като филтър под парчето чарас. Преди да се запали чилъм, се пеят всичките 108 имена на Шива.

Чарасът бързо става популярен сред младото поколение на Индия като отношението към него е по-скоро като развлечение. Достъпен е свободно в няколко места по Индия особено там, където има много чужди туристи (Гоа, Делхи, Ришикеш, Варанаси, и т.н.). Цената на чараса в такива райони е значително по-висока, отколкото в местата, където се произвежда. Немалко количество чарас се изнася незаконно в цяла Европа.

Как се произвежда

Висококачественият хашиш в Индия идва от канабис, отглеждан в планините. Например, щатът Химачал Прадеш се слави като източник на чарас с най-високо качество в цяла Индия. 

Когато се прибира реколтата, което става ръчно, пресните цъфтящи пъпки на растението се втриват между дланите на ръцете и до края на деня се получават 8 - 9 грама чарас. Колкото по-бързо се работи, толкова е по-ниско качеството на чараса. За най-висококачествения "Малана крем" е необходимо да се работи много бавно и се правят само няколко грама на ден. Днес производството на канабис в Хималаите се е увеличило с нарастващото търсене на "Малана крем", но древното изкуство на производство изчезва под натиска на вътрешния и международния пазар на наркотици.

Това е общо взето информацията, заради която е блокирана за Русия огромната и универсална информация на Уикипедия.

Какво стана в Русия

Понастоящем на сайта на Роскомнадзор е поместена информацията: "Решението на Черноярския съд на Астраханска област по отношение на интернет-енциклопедията "Уикипедия" е изпълнено. Информацията, призната от съда за забранена е редактирана. Статията за наркотичното вещества "чарас", съдържаща се в настоящия момент в "Уикипедия", съгласно експертното заключение на ФСКН на Русия, не нарушава изискванията на законодателството.