Ню Джърси са на път да се присъединят към Колорадо и Вашингтон като единствените щати обявили се за легализирането на рекреативната употреба на марихуана според предложение за законодателство на главния председател на Съдебния комитет на Сената.

Сенатор Ник Скутари, който е и общински прокурор в Линден, каза че легализацията на марихуана в Ню Джърси ще генерира необходими данъчни приходи, а също така ще освободи ресурси за правоприлагащите органи да се съсредоточат върху по-опасната употреба на наркотици, като злоупотребата с хапчета по лекараско предписание например, които реално всяка година дават не малко жертви и съсипват множество човешки съдби.

Равносметката е, че действащите закони за наркотиците в момента не работят,“ казва той пред репортери по време на конферентен разговор. „Единствените хора, които всъщност са против легализацията са наркодилърите.“ За тях това представлява най-голямата заплаха тъй като с урегулираното от правителство потребление на практика те губят своите потенциални клиенти, защото кой би си купил нещо, на което не знае нито стойността на веществата, нито произхода? Няма ли сертификат за качество подобно наркоразпространение е абсолютно обречено на неуспех поради нарастващите изисквания на употребяващите билката за медицински цели.

Ние трябва да се опитаме да премахнем наркодилърите и престъпниците от уличните ъгли, и това е опит в тази насока,“ споделя също Скутари.

Изказването на сенатора е в абсолютна хармония с изказването на други официални лица и представители на други държави. Войната срещу наркотиците все по-често чуваме да бъде обявена публично за крайно провалена. Десетилетията рестриктивни мерки не успяха в никакъв случай да премахнат разпространението, а дори напротив успяха да го увеличат, докато наркодилърите натрупаха милиарди, като част от тези пари достигнаха и до държавните служители под формата на подкупи, за да поддържат тази забрана. За по-развитите страни по света това е добре известен факт, а оттам и последвалите декриминализиращи мерки срещу растението коноп.

Предложението на Скутари е употребата на марихуана да бъде позволена за всички жители на Ню Джърси над 21 годишна възраст, подобно на начина, по който държавата разрешава консумацията на алкохол. Всички продажби на марихуана ще се регулират и облагат с данъци.

„Крайно време е да се справим с този проблем с главата напред“, казва Скутари.“ „Мисля, че това е правилното действие в случая.“

Ню Джърси и сега позволява употребата на марихуана, но само за много ограничен брой медицински случаи съгласно законопроект за медицинска марихуана подкрепен от Скутари през 2010 година.