Законовите реформи набират скорост, затова разгледайте един списък с легалното положение на растението канабис по света.

Най-голям прогрес за момента е направен най-вече чрез декриминализация в страни от Европа и Южна Америка.
 
Печеливш пример в случая с декриминализацията е Португалия, където един от най-големите социални проблеми в страната - наркотиците - е решен, просто чрез третирането на наркозависимите като пациенти, а не като престъпници. // Кой бива осъждан за престъпление срещу самият себе си?
 
Но когато става въпрос само за канабис, има доста голяма съпротива за легализация на национало и интернационално ниво.
 
Например: След като парламентът в Уругвай гарантира, че до края на годината ще бъде първата страна на планетата, която ще легализира напълно употребата на канабис (за рекреативни и медицински цели), Обединените Нации бързо предупредиха за "сериозни последици", които ще последват.
 
Но президентът на Уругвай - Хосе Мухика, които силно подкрепя легализацията вижда обещаващо решение на проблема с наркотиците.
 
Интересно: Ако се загледате в източната част на Азия, ще забележите една страна, в която канабисът никога не е бил забраняван.
 
Също така, растението канабис не е квалифицирано като "наркотик" в Северна Корея и е често средство за разпускане в свободното време на войници и държавни служители.

Инфографика: Хъфингтън Пост

 

Къде в света можете да пушите марихуана? Скоро Уругвай може да стане първата държава в света, която регулира продукцията, маркетинга и консумацията на марихуана.

По-рано този месец, долната камара на парламента прокара поправка в полза на една управлявана от държавата индустрия с марихуана, като поправката е изпратена в Сената, където се очаква да бъде одобрена.

Тук са изобразени някои други държави, където притежанието на марихуана е легално или декриминализирано. Повечето протекции са ограничени до малки количества за лична употреба. 

Пет години след като Португалия декриминализира всички наркотични вещества през 2001: Употребата на наркотици сред 13-15 годишните пада от 14.1% на 10.6%.

Стойностите на ХИВ-инфекциите спадат със 17%.

Незаконното разпространение на наркотици прогресивно спада, като смъртните случаи, свързани с незаконното разпространение на наркотици спадат от 400 на 290.* *