Едва ли има човек, който поне веднъж не си е купувал витамин С или пък не е разчитал на мултивитамините. Последния хит сред хранителните добавки е маслото от коноп.

Какво точно представлява CBD

CBD, както е популярно и често изписвано на опаковките, е съкращението на канабидиола - масло, извлечено от семената на индустриалния коноп. Последният се отглежда заради стъблата, от които се правят текстилни и хартиени изделия, както и заради семената, използвани в хранителната и фармацевтичната индустрии. Той няма общо с марихуаната, от която се ползват само съцветията, съдържащи психоактивното вещество тетрахидроканабинол (THC). Всеки производител на конопено масло изрично подчертава, че в него не се съдържа THC.

За какво е полезно

Богато на омега-3, -6 и -9 мастни киселини, както и на антиоксиданти, аминокиселини и витамини Е и B, конопеното масло е благотворно по много линии. То действа антивъзпалително, подпомага съня, облекчава мускулното напрежение, повишава концентрацията, стимулира апетита, увеличава защитните сили на организма, намалява тревожността и стреса, спомага хормоналния баланс и обмяната на веществата. Впечатляващо, нали?

Как се приема

Може да приемаме предписаното от науката количество конопено масло под формата на капсули или като част от обичайните си хранения. В повечето магазини за био храни се продава конопено олио, с което може да подправим салатата и повечето си блюда.

Защо конопеното масло стана популярно точно сега

Вероятно заради все по-големия брой държави, в които марихуаната вече е легална за употреба. А с това падат и табутата, наложени върху всякакви продукти, свързани с канабиса. От октомври 2018 г. Канада става втората държава в света, която официално разреши употребата на марихуаната за развлекателни цели на цялата си територия. Първата е Уругвай.