Ако падането на монополите в продажбите на кокаин и хероин е свалило драстично цените (с 97.5% при хероина) в последните десетилетия, легализацията на марихуаната за медицински или други цели в някои щати, има същия ефект, но много по-скоростно.

Колорадо и Вашингтон станаха първите 2 щата в Америка, където марихуаната бе легализирана и цената и не спира да слиза, като само за последната 1 година е слязла с 62.6% за цените на дребно и с 69.79% при цените на едро, нещо за което част от инвеститорите в новия продукт бяха готови, но други не. Маржовете на печалби на компаниите свързани с конопа се свиват.

Ако през лятото на миналата година (между цените на едро и дребно) те са били около $ 15 и малко над $ 15 средно, днес те са около $ 6.33 в края на първото тримесечие на годината. Спадането на печалбата с цели 57.8% не е събитие което може да се отмине с лека ръка и е показателно защо акциите на някои от компаниите в бизнеса се движат сравнително добре, на други слизат, а банките са все още твърде предпазливи с тези компании, не само заради съществуващи още законови пречки.
 


Индексът базиран на акциите на компаниите свързани с марихуана е слязъл с 36.5% за последната една година, но е над дъното си от - 65% и с тенденция към покачване в размер на 44.88% в следващите месеци от сегашните си нива

За черния пазар и за престъпния бизнес, нещата стоят още по-зле, защото означават справяне с легална конкуренция при спадащи цени. Падащите цени подбиват черния пазар, с което публичните разходи по борба с марихуаната за правоприлагащите органи намаляват, което обяснява съпротивата им понякога на легализацията. Падащите цени на канабиса биха донесли някои проблеми и за властите. Държавните такси са базирани основно на процент от продажната цена, а не на твърд акциз както е в ЕС за тютюна и това може да доведе до известно объркване в бюджетите, ако са планирани на основа на минали приходи.

Проблема за бизнеса и за властите може да има решение в развитие на пласмента, но и на местно и на национално ниво ще се стигне до насищане на пазара и от един момент ще оцеляват само най-добрите инвеститори в продукта. Либерализацията на пазара в други щати или по света въобще би донесло с глобалната търговия и допълнителна конкуренция на сегашните производители и търговци, но и както знаем от историята цените никога не са само ниски или само високи. Марихуаната е стока като всяка друга.