Британският учен Мат Дун от университета в Нюкасъл разработи модифициран сорт марихуана, който е способен да унищожава някои видове ракови клетки, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА.

Порталът цитира съобщение на висшето учебно заведение. Експериментите са били провеждани в продължение на три години съвместно с австралийска група за естествена терапия. Целта била разработването на специален сорт канабис, способен да унищожава ракови клетки. За изследването са били използвани левкемични клетки.

Учените открили, че канабисът е правел раковите клетки по-чувствителни, като в същото време не е засягал нито клетките на костния мозък, нито здравите левкоцити.

По този начин учените са могли да разкрият потенциала на марихуаната като средство за лечение на рака, а не само като облекчаваща субстанция при протичането на заболяването. Модифицираният сорт е по-ефикасен, което го прави потенциално приложим в съчетание с други противоракови средства.

Коментар:

"Новосъздадения" сорт канабис е все още сорт канабис. Той съдържа в себе си същите съставки, намиращи се в останалите конопени растения - били те отглеждани за индустриална или медицинска употреба. Съставките в растенията са едни и същи. Единствената разлика е тяхната концентрация, а концентрацията може да се регулира при различни видове обработка.