Създаването на конопена индустрия е звучно икономическо решение, което другите трябва да последват, твърди експерт. Авторът в „The Fiscal Times“, Брус Бартлет, който е служил като съветник по вътрешна политика при Роналд Рейгън и на финансовото министерство при Джордж У. Буш, изтъкна възможността за големи приходи като „задължителни“ в натиска за легализиране на марихуаната.

Също така, Барлет вярва, че повечето икономисти ще се съгласят с решенията на Колорадо и Вашингтон и предсказва, че легализацията „ще се разпространи бързо в другите щати“.

„Не разполагам с данните да го докажа, но отдавна подозирам, че почти всеки икономист подкрепя легализирането на канабиса, както и това на по-тежки наркотици. Известните икономисти Милтън Фрийдмън, Гари Бекер и Роберто Баро са написали много международни статии, подкрепящи и защитаващи легализацията, така че не се страхувам от друг икономически анализ срещу легализацията“.

Конопената индустрия в Колорадо, която стартира своята дейност на първи януари, се очаква да достигне приходи от продажби на стойност 578 милиона щатски доларa, което ще генерира 67 милиона щатски долара в държавни данъци.

Въпреки забавянията при лицензирането и недостиг на доставките, бизнес собственците твърдят, че са успели да заработят един милион долара в първия си работен ден.

Барлет добавя, че все още е трудно да се правят прогнози, като се има предвид дълголетната забрана за пушене. Например, според друг доклад се прогнозира, че консумацията на канабис може да бъде 2-3 пъти по-голяма от последните оценки. Без значение от цифрите, Барлет съзира възможността.

„Може би доминиращият фактор, водещ до легализацията на канабис, е отчаяното търсене на нови финансови инжекции от страна на закъсалите щатски правителства. Възможността да се облага с данък канабиса изглежда потенциално важен източник на нови приходи, както и начин за намаляване на разходите за затворите и правоприлагането.“

Сравнявайки положението с това при забраната на алкохола, Барлет вярва, че държавните приходи ще са основен мотив зад повсеместната легализация на канабис в цял САЩ.

От друга страна, Барлет е по-малко оптимистичен относно федералната легализация, която, като се има предвид липсата на подкрепа от страна на Конгреса, е малко вероятно да се случи „в скоро време.“