Оказва се, че канабигеролът е отговорен за повечето от медицинските ефекти на марихуаната, но много хора дори не знаят, че този химикал даже съществува. Това е защото КБГ работи зад сцената, която учените скоро започнаха да изследват.

Излиза, че ТХК и КБД - двата най-често срещани химикала в канабиса - и други малки канабиноиди започват като КБГ. Канабигеролът е не-психоактивен и може да се нарече "основната клетка" на тези химикали. КБГ бързо се превръща в други канабиноиди от ензимите в растението, което обяснява ниската концентрация на КБГ в повечето сортове.

Освен ролята си в създаването на други канабиноиди, КБГ има няколко изключително важни медицински ефекта. Както обяснява Др. Бони Голдстайн, Медицински Директор на Canna-Centers, във видео за WeedMaps TV, че КБГ потиска увеличението на химикалът гама-аминомаслена киселина - нещо което прави и КБД.

"Щом поглъщането на гама-аминомаслена киселина е потиснато, хората чувстват мускулите си успокоени и не изпитват тревожност, изглежда има подобни ефекти като тези на КБД. Също така, КБГ притежава анти-депресантни и някои скромни противогъбични свойства."

Макар и КБГ да не е бил изучен толкова колкото КБД, малко количество доказателства предполага, че КБГ притежава противовъзпалителни и анти-оксидантни ефекти.

По-рано тази година, изследователите от Италия наблюдавали и двете свойства в експериментален модел на възпалителна чревна болест, стигайки до извод, че "КБГ може да представя нова терапевтична възможност" за пациенти със заболяването.

Други предклинични проучвания предполагат по-разнообразни употреби на КБГ като COX-2 инхибитор, подобно на известната група лекарства известна като не-стероидни противовъзпалителни лекарства.(НСПВЛ)

В едно от проучванията, се оказва че КБГ, ТХК и КБД подтискат ензими СОХ-2, макар, че са били нужни по-високи концентрации в сравнение с традиционните НСПВЛ. Все пак, НСПВЛ имат по-голямо количество странични ефекти, които лекарствата основани на канабис - нямат.

Определено са нужни още проучвания, за да се определи медицинският потенциал на КБГ - също така как да се използва ефективно - но е добре да се знае, че други хемикали в марихуаната освен ТХК и КБД помагат на пациентите, без даже те да знаят.

Няма нужда да споменаваме, че без КБГ, повечето канабиноиди нямаше и да ги има.