- олиото от коноп може да замести зехтина
- растението е много полезна храна, както за хора, така и за животни
- класическите рецепти на халва, баклава, рахат локум, шербет включват счукани конопени семена
Как да направим олио или масло от коноп
Начинът на приготвяне на масло или олио от канабис е един и същ, но за предпочитане е да се използват цветята на растението (главите), а не листата, защото колкото по-високо е съдържанието на канабиноиди в растителната маса, толкова по високо ще е качеството на маслото/олиото. Но въпреки това, ако не разполагате с достатъчно цветове (глави), използвайте листата на растението, в тях има също много полезни канабиноиди.
Подробна информация как точно работи конопеното масло/олио прочетете тук.
Може да извлечете канабиноидите в различни мазнини, тук ще използваме кокосово олио, защото е много полезно. Кокосовото олио също така има повече мазнини и следователно повече канабиноиди могат да бъдат извлечени. Доста лесно става и с краве масло.
Продукти:
28 грама изсушени цветя от канабис
2 чаши масло или олио (кокосово, зехтин, слънчогледово, краве...)
Може да експериментирате със съотношението канабис/масло.
По-малко масло => по-висока концентрация
Повече масло => по-ниска концентрация :)
Уреди:
Голяма тенждера
Дървена лъжица
Голяма прозрачна купа или съд
Тензух
Връвка, ластик или тиксо
Начин на приготвяне:
Стъпка №1
Надробете канабисът, колкото по-ситен, толкова по-добре.
Стъпка №2
Напълнете тенджерата с 3/4 вода. Най-важната част е тревната маса винаги да е поне 1/4 над дъното за да се запазят канабиноидите. (още не добавяйте конопа)
Стъпка №3
Щом водата заври, добавете маслото и му дайте време да се разтопи напълно.
Стъпка №4
Щом маслото се е разтопило, намалете огъня на ниска степен и добавете тревата. Тази смес трябва да ври бавно на слаб огън за около 2 часа, не давайте на сместа да заври, това ще увреди канабиноидите.
Стъпка №5
В началото на процеса сместа ще изглежда водниста и канабисът ще е на парченца, цвета на маслото ще се промени и сместа ще изглежда тъмна и гъста.
Стъпка №6
Докато сместа се готви пригответе прозрачната купа или съд, където ще държите готовият продукт. Сложете тензух на два ката върху купата и го прикрепете с ластик, конец или тиксо. Не правете тензуха абсолютно равен, оставете малка вдлъбнатина за да не изцапате кухнята си.
Стъпка №7
След 3 часа сместа трябва да е готова, изцедете канабисовото масло през тензуха в купата така, че да не се разлива. Като излеете сместа в тензуха внимателно вземете краищата на тензуха и изцедете остатъка. Бъдете много внимателни, защото ще е горещо.
Стъпка №8
Оставете водата и канабисовото масло да се охладят. Не е удачно да се слагат горещи продукти в хладилника. След като са се охладили ги сложете в хладилника докато маслото и водата не се разделят на две нива, както е показано на снимката.
Стъпка №9
С нож минете по ъглите на купата за да вземете маслото.
Стъпка №10
Сложете маслото върху някаква повърхност и махнете водата останала по маслото. ВНИМАНИЕ! Не е желателно да разтапяте маслото в микровълнова, тъй като има шанс да се загуби част от канабиноидите!
Относно дозирането на конопено масло прочетете тук.
Още информация за конопеното масло/олио:
0. Направа, дозиране и прием на конопено масло - според Рик Симпсън
1. Как да направим конопено масло - методът на Рик Симпсън
2. Как работи конопеното олио, за да унищожи раковите клетки
3. Конопеното олио е полезно за всички хора