Американската изпълнителна администрация по наркотиците (Drug Enforcement Administration - DEA) обяви, че ще позволи на повече изследователски организации да отглеждат и доставят марихуана за научни цели, съобщи New Scientist.

Досега единственият одобрен доставчик на канабис за научни цели е Университета на Мисисипи. Това затруднява учените да изучават дрогата, нейните ефекти върху депресията и дали може да помогне на хората с пост-травматично разстройство.

Но вчера DEA обяви, че ще позволи и на други организации да се присъединят като станат регистрирани доставчици, ход, с който се надява да насърчи повече изследвания на марихуаната.

Тази промяна в политиката е следствие на писмо, подписано от осем американски сенатори от миналата година, което призова ДЕА да предприеме действия в подкрепа на повече изследвания за медицинските ползи от марихуаната.

В момента има 350 изследователи, които са регистрирани за провеждане на изследвания на марихуаната. Но от тях само осем са получили пратки от одобрената ферма в университета на Мисисипи през 2015 г. 

Но увеличението на предлагането няма непременно да доведе до бум в изследванията на канабиса. Растението все още е в "списък 1" на DEA, което го класифицира като лекарствено средство, което не носи медицински ползи. Това означава, че изследователите пак ще са затруднени да убедят агенциите да финансират техните проекти, други ще бъдат спъвани от продължителния процес на одобрение.