Преди 100 години, Хенри Форд е изобретил конопени коли, които са се задвижвали от конопено гориво

"Когато Хенри Форд разкрил пластмасовата си кола, резултат на 12 годишно проучване, той дал на света нов поглед върху това как ще работят автомобилите на бъдещето. Здравите панели на колата, започвали да се огъват след натиск от близо 700 килограма на квадратен инч. Пластмасата се състояла от 70% целулозни фибри от слама, коноп и американска агава и 30% смола. Единствения стоманен елемент в колата била нейната рамка. Пластмасовата кола е  тежала един тон, близо 500 килограма по-лека от обикновената (за тогава), стоманена кола.'

Явно Форд е искл неговият Модел Т да върви на етанол.

 

(ВИДЕО) https://youtu.be/54vD_cPCQM8

Рудолф Дизел, изобретателят на дизеловият двигател, е разработил своя проект, да работи с растителни и семенни масла като конопеното. Форд разработил автомобилите си да вървят на растителни масла, казвайки "има достатъчно алкохол в годишната реколта от акър картофи, за да се задвижат механизмите нужни за преработване на полетата в течението на 100 години".

Въпреки това, бензиновата индустрия усилно се е постарала да държи таксите на алкохола високи и да се намали цената на бензина. Това дори "съвпадало" със забраната на алкохола и конопа през 1920-те.

Ето още оригинален видео материал на конопената кола на Форд.

(ВИДЕО) https://youtu.be/BLKDTfQMhfg