Законът, представен под формата на гражданска инициатива, ще декриминализира употребата и притежанието на канабис.

Той има за цел да промени наказателния кодекс, така че ако един гражданин е заловен да употребява или притежава малко количество канабис, то неговото криминално досие няма да бъде засегнато.

Този закон ще намали броя на задържани граждани употребяващи канабис и по този начин ще намали разходите, които отиват за наказание. Освен това ще предпази хората, които индиректно страдат от един необоснован закон, който не различава потребител от разпространител.

Информацията за опасностите от канабиса е силно преувеличена във Финландия (както и в България). По-възрастните жители все още мислят, че канабисът е опасен, колкото хероина, а медиите продължават да облъчват хората с измислени теории, свръх дози и психиатрични проблеми, когато предават новини за растението канабис.

Нека помислим над това. В едно престъпление има жертва и извършител. А какво става, когато един човек е заловен да пуши канабис... той, по закон, извършва престъпление срещу самия себе си? Какъв е смисъла от такъв закон?

Живеем в 21-ви век, не в средновековието. Нека мислим логично. Нека спрем да пращаме мирните граждани по затворите. Нека разрешим на хората достъп до работещо лекарство, на което алтернатива държавата неуспява да намери. Нека позволим на една индустрия, която ще създаде хиляди работни места, да стартира и възроди икономиката на нашата измъчена държава.