Коалиция, съставена от политически и обществени фигури от цял ​​свят, включително и Кофи Анан, бившият генерален секретар на ООН, както и няколко бивши европейски и латиноамерикански президенти, призоват правителствата по света да декриминализират редица незаконни наркотици и да се създадат регулирани пазари в рамките на собствените им страни в исторически доклад, публикуван на 9 септември, 2014 година.

Предложението на групата на „Световната комисия за политиката в областта на наркотиците“, надхвърля предишния си призив да се изостави водената най-вече от САЩ почти половин вековна война срещу наркотиците. Като в част от доклада, насоките достигат много по-далеч от препоръките на коалицията в доклад от 2011 г. за легализиране на канабиса.

Бившият бразилски президент Фернандо Енрике Кардосо, който е член на комисията, казва, че групата призовава за правната уредба на „колкото е възможно повече наркотици от тези, които в момента са незаконни, с разбирането, че някои от тях са твърде опасни, за да бъдат декриминализирани.“

Предложението идва в момент, в който редица страни отчаяно търсят решения за насилието породено от войната водена срещу наркотиците, особено в Латинска Америка. Те сега пренаписват своите собствени закони, докато дори в САЩ се позволява на държавните законодатели внимателно да наложат регулация върху употребата на канабис. Организацията на обединените нации е планирано да проведе среща на високо равнище през 2016 г. по време, на която да се направи оценка на глобалните закони спрямо наркотиците.

Комисията включва бивши президенти като г-н Кардозо на Бразилия, Ернесто Зедильо на Мексико и Рут Драйфус на Швейцария, заедно с Джордж П. Шулц, бивш държавен секретар в администрацията на Рейгън, измежду други забележителни фигури.

Групата призовава страните да не започват с легализиране на всички наркотици веднага. Вместо това се призовава да продължат да преследват престъпните банди и да спрат хвърлянето в затвора на обикновените потребителите, както и да се предлага лечение за зависимости.

Силна съпротива се очаква от световните сили, включително САЩ и Русия, които предпочитат да бъдат запазени строгите наказателни забрани. Няколко страни от Близкия изток, включително и Иран, както  и Малайзия, все още налагат смъртно наказание за контрабанда на наркотици.

Законите за наркотиците са били преразгледани от някои страни по света. Уругвай миналата година стана първата страна, която създава държавно регулиран пазар на канабиса. Колумбия създаде национална комисия, която да направи преоценка на своята собствена национална политика. В Европа, някои страни отдавна са спрели да извършват арести за употреба и притежание на канабис. Президентът на САЩ Барак Обама също така постави под въпрос справедливостта на наказателното преследване на потребители на билката.

Глобалната комисия предприема мерки срещу криминализирането на употребата и притежанието. „Наказателните мерки засилват престъпността и увеличават рисковете за здравето, свързани с употребата на наркотици, особено сред най-уязвимите“, се казва в доклада.

Джон Уолш, анализатор на политиката спрямо наркотиците във вашингтонската агенция по въпросите за Латинска Америка, организация за застъпничество на човешките права, казва, че членовете на комисията „осъзнават, че дори ако дебатът сега е наистина отворен за първи път от половин век, различните страни ще могат да продължат с различни темпове.“