Строителството е източник на голяма част от вредните емисии на CO2 в света. Дори и вече изградени, сградите продължават да изпускат въглероден диоксид и да оказват влияние в околната среда.

“Зеленото” строителство се развива с всеки изминал ден и това е причина за много открития в областта. Едно от тях е революционният материал за стени на британската компания LHoist. Той е не само въглеродно неутрален, а е въглеродно отрицателен. По-запознати със зелените технологии, няма да се учудят, че магическият материал всъщност е коноп.

Hemcrete (от hemp-коноп и concrete-бетон) не е хай-тек решение на климатичните изменения. Той е прост и ефективен – лек бетон, изработен от коноп, вар и вода. Когато расте, конопът задържа въглерод във всяко растение, а в същото време отделя чист кислород.  Общият баланс на CO2за Tradical Hemcrete и варовити продукти е такъв, че уловените количества въглероден диоксид се запазват в рамките на структурата на сградата.

В сравнение с някои други екологично чисти, както и стандартни строителни материали, Hemcrete притежава доста високи качества. Той е изключително здрав и се използва също толкова лесно, колкото стандартните материали.

Hemcrete е и много функционален. Може да се използва за изолация на стени, подове и покриви. Огнеупорен е, водоустойчив и не загнива стига да е над земята.

Hemcrete е толкова щадящ околната среда, че производителите твърдят, че би могъл да се използва като тор, след като е “изживял” времето си в строителството. Материалът е изключително възобновяем, предвид че конопените растения узряват само за 14 седмици.
   
Конопът има широк кръг от приложения стотици години наред. Модерното му възраждане сред екологично мислещите потребители е в известна степен възпрепятствано от закони. Определени видове коноп, не могат да се отглеждат в някои части на света (в САЩ и България например). Това прави използването на Hemcrete скъпо удоволствие. Материалът все пак е на разположение за тези, които са готови да платят внушителната му цена.