Употребата на коноп за медицински цели се очаква да бъде легализирана от следващия месец в Англия. Дългата битка водена от деца пациенти и други хора със заболявания повлияващи се добре от конопеното растение.

До този момент растението спада в списък 1 на наркотичните вещества на острова - най-стриктно контролираните субстанции, което го прави автоматично забранено за употреба.

Новият режим, който премества растението от списък 1 в списък 2, ще бъде приложен само към различни видове извлек от конопеното растение, съдържащи Тетрахидроканабинол (ТХК).

Конопеното масло, от което липсва ТХК, е легално в Англия, както и в България, от много години насам.

Решението за преместването на растението от списък 1 в списък 2 идва след дълга битка на активисти подкрепящи конопа с консервативната партия, която бе строго против, въпреки че Великобритания произвежда над 60% от канабиса за фармацевтични нужди.

Победата дойде по-рано тази година, когато майки с деца страдащи от редки форми на епилепсия са доказали, че канабиса предлага в пъти по-безопасно лечение за техните деца, от колкото синтетичните лекарства базирани на опиати.