Канабиноидът - Канабигерол (КБГ) не е психоактивен и е известно, че блокира психоактивните ефекти на Тетрахидронабинол (ТХК). Открито е, че стимулира растежът на нови мозъчни клетки чрез процеса на неврогенезата. Неврогенните съединения са изключително редки, което прави КБГ изключително интересен обект за повече изследвания. Също така, КБГ действа антибактериално, антитуморно и помага при безсъние. Канабигеролът има способността да се превръща в други различни канабиноиди, променящ цялостните ефекти на растението. Невъзможно е да се предозира с тази съставка; обикновено тя съществува само в много малки количества в преработено растение. КБГ е по същия начин молекулно формулиран както Канабидиола (КБД) и Канабихромена (КБХ), но се различават по структура.

Терапевтични приложения:

Аналгетик - облекчава болката.
Антибактериални - забавя растежът на бактериите.
Антиепилептични - редуцира припадъци и пристъпи.
Противовъзпалителни - системно намалява възпалението.
При безсъние - стимулира пълноценния сън.
Антипролиферативни - инхибира растежът на ракови клетки.
Стимулант за костите - подпомага растежът на костите.
Неврогенна - КБГ е единственият канабиноид установено, че стимулира растежа на нови мозъчни клетки.

В момента се проучва за:

Глаукома: Проучване от 2009 г. установи, че канабиноидите КБГ и ТХК са много ефективни в облекчаването на вътреочното налягане причинено от глаукомата. Това е една област, която несъмнено ще бъде интензивно изследвана в идните години.

Възпалителни заболявания на червата: Както се забелязва и при КБД, КБГ показва голям потенциал в контролирането на възпаления, които водят до възпалителни заболявания на червата, а това гарантира по-нататъшни изследвания като и при КБД.

Болкоуспокояващо и противовъзпалително: Последните изследвания показват, че КБГ има противовъзпалителни и аналгетични свойства и се се очакват по-нататъшни проучвания.

5-НТ1А рецепторен агонист/антагонист?: КБГ изглежда прави нещо с 5-HT1A рецептора, което не е напълно изяснено. Модулира ефектите на други канабиноиди в тази част на мозъка, която се явява център на емоциите и регулира депресивните състояния в организма. В зависимост от проучванията, данните показват, че КБГ може да облекчи депресията и чувството на тревожност или евентуално да блокира нежеланите ефекти на някои антидепресанти.

Синдром на Драве/Пристъпи: Епизодични доказателства както и някои скорошни проучвания показват, че КБГ може да бъде от полза за пациенти със симптома на Драве и други пристъпни състояния. Нова тинктура е наскоро на разположение в Harborside Health Center, която е първата богата на КБГ тинктурата на пазара. Тази тинктура - „Сокът на Джейдън“, кръстена на Джейдън Дейвид, младо момче със синдрома на Драве, е точно това, което Джейдън в момента използва, за да се бори с пристъпите си. (Повечето подобни тинктури в момента се правят богати на КБД.) Друго проучване от началото на тази година също предполага, че КБГ може да помогне при справянето с пристъпите, но механизмите как това да стане все още не са напълно изяснени.

Използвана литература:

1. Steep Hill Lab, Cannabinoid and Terpenoid Reference Guide;
http://steephilllab.com/resources/cannabinoid-and-terpenoid-reference-guide/
2. Skunk Pharm Research, Cannabinoid and Terpene Info;
http://skunkpharmresearch.com/cannabinoid-info/
3. Centers for Disease Control, Documentation for Immediately Dangerous To Life or Health Concentrations, Nicotine;
http://www.cdc.gov/niosh/idlh/54115.HTML