Първият човек закупил легално канабис за рекреативна употреба в САЩ е 32-годишният Шон Азарити - ветеран от военните мисии в Ирак и Афганистан.

Случилото се на бойното поле му предизвиква посттравматичен стрес, който лекарите опитали да облекчат с различни лекарства, но без успех.

"Докторите просто ми предписваха още и още хапчета. Те третираха симптомите, но не и проблемите. Канабисът ме спаси, когато посттравматичния стрес ме пречупваше."

Поради тази причина, Шон се бори за легализация през последните няколко години. В интервю пред MailOnline, пехотинецът споделя причината за своята борбеност:

"Имам много приятели, които са пристрастени към антидепресанти и тяхното положение се влошава. Те дори не биха си помислили да опитат канабис, просто защото обществото е лъгано през всички тези години. Искам просто да кажа, че съм минал по този път, пробвал съм всякакви лекарства и терапии, но само канабисът успява да се справи с проблема без странични ефекти. Може да не помогне на всеки, но ми помага на мен, а аз имам право да се чувствам добре."

Резултатите от множество изследвания доказват канабиса като билка, която лекува посттравматичен стрес. Съставките в растението мимикират действието на натурални химикали открити в мозъка и регулират реакциите свързани със страх, нервност, депресия.

Дори при толкова налични доказателства, изследователи които са се опитали да изследват задълбочено растението, биват възпрепятствани от федералното правителство.

"Правителството вече е решило съдбата на растението канабис. То е решило, че билката няма никакви медицински качества и точка."

Докато не бъдат проведени подобни изследвания е много лесно за законодателите да отхвърлят мнението на гражданите, което оставя военни ветерани като Азарити под една графа - рекреационни потребители.

Дали един бивш военен - рискувал живота си за родината е заплаха за обществото, като употребява канабис, можете сами да прецените...