За пета поредна година от 7-ми до 9-ти ноември в Прага, Чехия се проведе международен панаир на конопа „Канафест“ 2014.

Масовата посещаемост, разнообразните приложения на конопа и хората зад 172-та щанда на фирми, институции и медии в залите на историческата чешка сграда - Инчеба, създадоха незабравима атмосфера през уикенда на фестивала. Поддръжниците на идеята за разнообразни апликации на конопа се събраха в обща компания, за да обменят контакт и опит.

Тридневното събитие включваше: 7 медии, 12 различни институции, 22 фирми за природни продукти (стотици различни видове), 29 за семена, 58 свързани с отглеждането, 38 за принадлежности и аксесоари, както и 6 свързани с изкуство. Конферентна зала, в която през цялото време вървяха лекции по теми свързани с отглеждането, политиката спрямо конопа и медицинските приложения. За лекциите на чужди езици бяха предвидени слушалки със симултанен превод.

Не липсваха постоянните промоции и подаръци, зала с диджеи и място за релаксиране, автобус-ресторант, в който се предлагат „магически“ кексчета - направени на място, стая за масаж с олио от коноп и още много други привличащи вниманието неща.

Представените продукти по време на панаира включваха освен семената и технологиите за отглеждане, заедно с различните принадлежности, още различни видове екстракти, масла, мехлеми, тинктури, сапуни, няколко различни вида бира, сайдери и безалкохолни, енергийни напитки, сладолед, сирене, сладки, дрехи, обувки, дори парфюми – всичко от коноп!

Бяха представени и приложенията на индустриалния коноп в текстила. В един затворен цикъл в пространство от около 50 кв. м. беше демонстрирано как се стига от стъблото на растението до създаването на дрехи и въжета. Обработката на конопа в строителен материал, конопо-бетонените тухли и технологията на приготвяне на строителната смес също бяха изложени за посетителите.  

С дегустациите на изпарители в панаирните зали и горящата растителна маса извън тях, мястото се оказа конопен рай за всеки почитател на билката.

Разнообразните хора в публиката, която посети конопения панаир се състоеше предимно от млади хора, но не липсваха представители на всички възрастови групи.

С добрата организация и създадените предпоставки за приятна атмосфера, Прага се оказа един изключителен домакин на международното конопено общество.