България е била страна в която индустриалният коноп се е преработвал  години наред ,  интересно е че дори по време на комунизма, този сектор на икономиката ни, не е бил забраняван. С идването на демокрацията в България обаче, индустриалният коноп, беше вкаран в списъка на всички останали наркотични вещества забранени от закона и от това реално България губи стотици милиони левове на година.

И докато в страни като Италия, Малта, Испания, Канада преработката на индустриален коноп е разрешена от закона, то в България, дори нямаме закон, а само една наредба с която се забранява неговата преработка.

Една Промяняна на закона за наркотичните вещества, с която  да се разреши преработката на индустриален коноп. Това искат от на новосъздадената Асоциация на Конопената Индустрия в България с председател г-н Симеон Генов и в писмо до министъра на земеделието г-жа Десислава Танева в което я уведомяват, че на 10. 02. 2020 година в София  инициират официална среща на която я канят да присъства.

От поканата изпратена в министерството на земеделието, става ясно, че в София ще присъстват членове на европейската асоция както и действащата директорка на европейската асоциацията, г-жа Лоренца Романезе . Заедно с нея ще бъде и г-н Серджио Мартинес, главен изпълнителен директор на Canapar Corp., канадски конгломерат с няколко дъщерни компании в Италия, Испания, Малта за преработка на Индустриален коноп.

Според българската асоциация това ще е среща на която ще стане ясно, че България реално има възможност да си възстанови традициите в този сектор на икономиката, което пък ще доведе до още инвеститори от цял свят, които в момента търсят именно държави в които преработката на индустриален коноп е разрешена.

Всичко това дава шанс за  развитие на още един сектор в земеделието на България в който ще се инвестират стотици милиони евро годишно, което пък означава много нови работни места, огромни приходи за България от данъци, които ще се плащат от инвеститорите ( както косвени, така и преки), които реално могат да докарат огромни приходи в бюджета, както и да повишат доходите на всички хора в България.

Индустриалният коноп и неговото производство са един нов вид бизнес за България, от който  държавата може да извлече само огромни дивиденти, защото все повече страни виждат предимствата на индустриалният коноп, както в индустрията, така и в ежедневието.

Научно доказано е че индустриалният коноп изсмуква всички тежки метали в почвата. 

А факта, че от него се произвежда био разградима пластмаса е само едно от нещата, които го правят предпочитана суровина за все повече производства в хранителната индустрия.