Президентът на Уругвай Хосе Мухика иска повече страни да легализират конопа.

В интервю за Ройтерс в четвъртък, президент Мухика призова САЩ и Европа да последват примера на правителството на страната му като легализират конопа.

„Индустриалните общества са тези, които трябва да се променят,“ Мухика заяви пред Ройтерс. „За една малка страна е възможно да се експериментира с това, но то също е възможно и за една развита държава заради ресурсите, които има ... докато нещата не се променят там ще бъде много трудно да се променят другаде.“

Уругвай прие наваторски законопроект през месец декември 2013 г., с който да се легализира и контролира от правителството продажбата на канабис чрез регистриране на потребителите. Мухика подкрепил промяната в законодателството като начин да се изтръгне властта от наркотрафикантите и освободи полицията да посвети времето си на по-тежки престъпления.

Правителството на САЩ се е изказвало малко по случая на новоприетия уругвайски подход, който бележи най-рязкото отхвърляне на водената от Вашингтон и САЩ война срещу наркотиците в Северна и Южна Америка към днешна дата.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Пуджа Джунджунвала изтъкна обаче през октомври 2013 г., че Уругвай трябва да се придържа към Конвенцията за контрол на наркотиците на ООН от 1961 г., което препречва притежанието, употребата и разпространението на канабис.

Самите САЩ изглежда са също в подобно нарушение на Конвенцията. Развитието в щатите Вашингтон и Колорадо с легализирането на развлекателната консумация на канабис през 2012 г. доказват точно това.

Президент Мухика е номиниран за Нобеловата награда за мир по-рано този месец за неговото ръководство към легализация на канабиса.