В нея депутатите настояват на лекарите да бъде разрешено да го изписват на пациенти, а цената на медикаментите с канабис да се покрива от здравните каси.

Медицинският канабис се използва за облекчаване на болките на пациенти с окологични заболявания, както на някои симптоми на множествената склероза.

Според парламента има “убедителни или съществени доказателства, че канабисът и канабиноидите имат терапевтичен ефект” при лечение на хроничната болка при възрастни, действат като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия, и подобряват симптомите на мускулни спазми при множествена склероза.

Депутатите смятат, че научните изследвания показват ефективност и за подобряване на апетита на болни от СПИН, за облекчаване на някои симптоми на психоза, Синдрома на Турет, епилепсията и Алцхаймер, артрита, астмата, болестта на Крон и дори глаукомата.

Европарламентът прави разграничение между медицинската употреба на активното вещество в канабиса и пушенето му като наркотик, като се застъпва само за терапевтичното му приложение при строги законови правила.

Като посочват, че в европейските държави отношението към лечението с канабис се различава, евродепутатите настояват да се определят общи стандарти, а властите да въведат законови и финансови възможности за по-широката му употреба и изследване, както и да обучават лекарите и фармацевтите за лечебните свойства  на канабиса.

Евродепутатите настояват “Европейската комисия и държавите членки да правят повече изследвания и да стимулират иновациите по отношение на проекти, свързани с използването на канабис за медицински цели”.

Според евродепутатите легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството му и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети.

Европейската комисия обаче смята, че няма компетенции да изработи общи стандарти или да легализира медицинския канабис, тъй като това е правомощие на властите в страните членки. Еврокомисарят за потребителите Вера Йоурова заяви, че ЕС би могъл да контролира използването на медикаментите, ако те бъдат допуснати и да координира работата на фармацевтичните агенции в отделните страни при тяхното лицензиране.

Йоурова съобщи, че досега над 40 млн. евро по европейски проекти са отпуснати за изучаването на терапевтичните свойства на канабиса и неговите съставки, като проекти ще бъдат финансирани по програма “Хоризонт 2020” и през тази и следващата година.

Световната здравна организация препоръча през 2017 г. съставящото канабис съединение канабидиол (CBD) да не бъде третирано като наркотично вещество. Досега нито една европейска държава не е разрешила използването или отглеждането на канабис с медицински цели. Само един препарат за лечение на множествена склероза е лицензиран за употреба в 17 европейски държави.

Автор: Йовка Димитрова