С какво точно помага нетрадиционото лекарство?

Учените от Лондонския университет „Св. Георги” са оценили противораковия потенциал на три непсихоактивни канабиноида (канабидиол, канабигерол и канабигеварин) и техните съответни киселини върху два типа клетъчни линии на левкемия. Авторите докладват, че прилагането на канабиноидите заедно е довело до „адитивен и умерено синергичен ефект”.

Те правят заключение: „Нашите данни показват, че канабиноидите работят заедно по начин, който позволява намаляване на дозите, без съществена загуба на ефекта.Това изследване подкрепя идеята, че канабиноидите могат да имат роля в борбата с рака не само като отделни вещества, но и в комбинация.”
Коментирайки изследването в прес-релийз, водещият автор Уей Лиу каза: „Тези вещества са способни да се намесят в развитието на раковите клетки, като спират развитието им и им пречат да растат. В някои случаи, като използваме специфични режими на дозиране, можем да открием нови високоефективни стратегии за овладяване на рака.Същественото е, че тези вещества са евтини за получаване и по-добрата употреба на уникалните им качества може да доведат до евтини и ефективни лекарства против рака в близко бъдеще.”

Досега убедително е показано, че растителните и ендогенните канабиноиди са потенциални инхибитори на раковите клетки в предклинични модели, които спират пролиферацията на клетките на глиомата, рака на простатата, карциномата на гърдата, белодробния карцином и лимфомата, както и на други ракови клетки.

Марихуаната намалява растежа на тумори в белите дробове

Изследване, проведено през 2007 г. от Анджу Прийт съвмесно с Отдела по Експериментална Медицина в университета в Харвард (да, става дума за същият Харвард, за който си мислите), е още едно доказателство, подкрепящо изследването на Доналд Ташкин. To e публикувано през 2005 г. и според него ТНС, изглежда, забавя или спира развитието на рак на дробовете. ТНС, който е една от активните съставки на марихуаната, явно има противотуморен ефект.

Заключението, до което достига д-р Прийт е, че ТНС играе главна роля при спиране развитието на рак. Изглежда тетрахироканабинолът блокира епидермалния фактор на растежа (Epidermal Growth Factor), освобождаван от туморите в дробовете. Епидермалният фактор на растежа участва в ангиогенезиса (развитие на нови кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с кръв).

На мишки (чиито биологични функции са идентични в много отношения с тези при човек) са били имплантирани човешки белодробни ракови клетки. След като са започнали да нарастват, те били третирани с ТНС в продължение на три седмици. Теглото на раковите клетки намаляло с 50%, а броят на туморите в дробовете намалял с 60%.

Две възражения относно това изследване:

Това е изследване първа фаза. Направени са някои интересни експериментални открития от един изследовател, в една лаборатория. Необходимо е да се повтори отново в по-голямо изследване, като се използват същите методи. Втора фаза на изследването би проверила, дали това лечение е безопасно за хора и в какви дози да се прилага. Ще бъдат определени и евентуални странични ефекти. През фаза три ще се направят изследвания върху хора, разделени в три групи: група А ще получава истинско ТНС, група В ще бъде подложена на старото лечение (химиотерапия), група С ще получава плацебо.

Това изследване е проведено само върху животни. Трябва да се проведе върху хора с рак на белия дроб, и то в голям диапазон, за да се прецени дали развитието на рака може да бъде спряно. Има достатъчно доказателства, които дават сериозни основания за по-нататъшни изследвания. Правителството на САЩ обаче прави почти невъзможен достъпа до канабис на лекари и изследователи, които искат да правят такива изследвания. Това според мен е престъпление.

В световен мащаб ракът на белия дроб е най-често срещаната форма на рак.

(1 350 000 нови случаи на година и 1 180 000 смъртни случай), като най-високото ниво е в Европа и САЩ.

Петгодишният праг на оцеляване е много нисък при хората с рак на белия дроб. Химиотерапията има много малък успех при лечението му. ТНС не може да се патентова и на фармацевтичните компании ще им бъде трудно да печелят от това възможно лечение. В допълнение, съществуват и политически настроения срещу канабиса. Марихуаната като лекарство все още не e станала основно лекарство, 2013 е годината, в която трябва да постигнем това.

Оригинална статия от Science Daily, 17 Април 2007 г.