Лупусът е автоимунно заболяване, което засяга около 5 милиона души по целия свят. Годишно се съобщава за около 16 000 нови случая. Повечето от тези, които страдат от заболяването, са на възраст между 15 и 44 години.

Заболяването не е заразно, макар че може да бъде предадено генетично. Известно е, че това състояние може да бъде причинено или предизвикано от прекалено много излагане на слънчева светлина. Някои лекарства и инфекции също могат да го причинят.

Симптомите варират от леки до тежки реакции. Лупусът се причинява от хиперактивна имунна система. Понякога симптомите могат да изглеждат като тези на други заболявания , което прави диагнозата още по-сложна. 

Симптомите включват:

  • Обрив с форма на пеперуда по лицето над носа
  • Кожни лезии, които се появяват или влошават след излагане на пряка слънчева светлина
  • Умора и треска
  • Главоболие и загуба на паметта
  • Болки в ставите, скованост или подуване
  • Пръстите на ръцете и краката стават бели или сини, следствие на стрес 
  • Задух
  • Болка в гърдите
  • Сухота в очите

Как канабисът въздейства на симптомите на заболяването:

Възпалението е само реакцията на организма към инфекцията. Употребата на канабис, може да бъде много ефективен начин за потушаване на възпалението и следователно за лечението на това състояние.

Канабиноидните СВ2 рецептори специфично изменят възпалителния отговор. С допълнителна помощ от канабиноидите, възпалението може да бъде облекчено. Медицинският канабис също може да увеличи противовъзпалителния протеин, наречен интерлевкин-10, като същевременно намалява интерлевкин-2, провъзпалителен протеин.

Независимо от причината, употребата на растението намалява систематично възпалението. В момента се провеждат клинични проучвания в много страни, за да се установи как точно въздействат канабиноидите.

Канабисът може да помогне за лечението на другите симптоми, причинени от заболяването, включително хронична болка.

Лечение на лупус с канабис:

Подобно на всички заболявания на автоимунната система, здравословния начин на живот е най-доброто дългосрочно лечение. Това включва балансирана диета, упражнения и сън.

Много от пациентите с лупус използват канабис като част от този режим и го правят по много начини. Докато пушеното на канабис може да осигури незабавно облекчение на симптомите, много от страдащите от лупус използват хранителни продукти. Това е така, защото комбинирането на канабиноиди с други химикали може да доведе до по-голяма ефективност.

Азиатските кухни, като китайската, тайландската и индийската са много добри за комбиниране с канабиноиди за предотвратяване или управление на възпалението. Например, куркума, джинджифил, червен пипер и лимонена трева, които са обичайни билки, използвани редовно в тези кухни, също имат допълнителни противовъзпалителни съединения. Използването им в комбинация с медицински канабис е един ефективен начин за облекчение на симптомите.

Влиянието на канабидиола върху заболяването:

Цялостното противовъзпалително действие на канабидиола го прави най-добрия канабиноид за продължително лечение на това състояние.